Det er de færreste danskere, der gør karriere indenfor skiløb. Af de få der lykkes er det oftest skiinstruktion og en sjælden gang imellem nogle som kører konkurrence og sågar enkelte, som formidler skisport gennem diverse medier.

Af Morten Agersnap

Det er svært at forestille sig at en dansker lever af, at guide skiløbere rundt i Europas suveræne offpistemekka i bjergene omkring legendariske Chamonix.
Men det er danske Asmus Nørretslets levevej og selv om han er meget beskeden er han utrolig dygtig og vellidt ikke kun blandt danske skiløbere, men også blandt internationalt kendte skiløbere. Hvor mange kan sige at de har stået for sikkerheden for den store skifilms producent Matchstick Production? Det har Asmus!
Vi har mødt den blonde dansker, som siden gymnasietiden, har fulgt sin barnedrøm og nu lever livet i bjergene fuldt ud.

En barnedrøm                                                                                                                  ”Jeg har fra barnsben været på ski årligt med familien og det var uden konkurrence den sport eller aktivitet jeg synes var sjovest og gav de bedste eventyr og oplevelser. Allerede den gang lå det lidt i kortene, at det var noget jeg ville gøre noget ved.
Min første “sæson” var i Val d’Isere efter gymnasiet. Jeg mødte en håndfuld andre ski-interessede og vi udviklede vores skiløb helt enormt. Det ene tog det andet.
Om sommeren begynde jeg at klatre for bedre at kunne sikre/abseile og blev hurtigt forelsket i det også.

Da Chamonix er mekkaet for ekstremt skiløb, bjergbestigning og klatring var det et ganske nemt valg at slå sig ned her. Min første sæson i Chamonix var faktiske en sommersæson, hvor jeg sammen med en studiekammerat og andre, hovedsageligt danske kammerater, lavede en del alpine bestigninger. Efter at have givet et biologistudie et forsøg, flyttede jeg til Chamonix i 1997 – jeg har været der lige siden.”

Bjergguide                                                                                                                       Der er meget barske krav, for at man kan få lov at guide i bjerge. Ikke mange danskere har gennemgået den svære uddannelse. Da både offpisteskiløb og klatring bliver betragtet som ekstremsporter med høj risiko for uheld, er det klart at der stilles enorme krav til guideuddannelsen. Ud over at skulle have en masse viden omkring forholdende i bjergene, på gletsjerne og de forskellige vejrforhold, skal man også være gjort af et særligt stof, så man kan håndtere kritiske og ind imellem livsfarlige situationer.

”Efter et par års tid i Chamonix hvor jeg klatrede intensivt både sommer og vinter og stod på ski og lavede ski-touringer, fandt jeg ud af at jeg ikke var langt fra at kunne søge om optagelse på ENSA (Ecole Nationale de Ski et d’Alpinisme). Jeg kom i 1999 ind på uddannelsen efter en hård optagelseprøve. Efter i alt 4 års træning, hvor jeg ind imellem arbejdede som Aspirant Guide blev jeg i 2003 færdig som Guide de Haute Montagne. En drøm jeg har haft siden jeg første gang i et gammelt skiblad (Åka skidor) lærte at mine daværende idoler Patrick Vallencant og Jean-Marc Boivin begge var bjergguider, uddannede på ENSA.”

Chamonix som hjem                                                                                                        Chamonix bliver betragtet som Europæisk alpenismes vugge og har en stor tiltrækningskraft på klatrere, bjergbestigere og offpisteskiløbere fra hele verden. Byen emmer af liv året rundt og har en unik beliggenhed under det majestætiske Mont Blanc, som rejser sig mod himlen syd for byen. Chamonix ligger i ca. 1000 meters højde og dermed er der en kæmpe højdeforskel til toppen af Mont Blanc i 4807 meters højde. Den store højdeforskel virker helt overvældende når man går i Chamonix’ hyggelige gader eller sidder på en af de utallige cafeer.

Rundt om byen i de høje bjerge, er der 100-vis af navngivne offpisteruter, som hvert år lokker 1000-vis af eventyrlystne skiløbere til. Nogle af ruterne er rimelig overkommelige, mens andre kræver klatring med reb, inden man kan klikke i skiene og køre, steder hvor ikke engang bjerggederne kommer. Nærmest uanset niveau har man brug for en dygtig bjergguide, inden man bevæger sig på eventyr i de barske og, for uerfarne, farlige bjerge…

”Det var naturligt at blive i Chamonix. Det er en super hyggelig by, der både fungerer sommer og vinter. Der er mange der kommer hertil fra hele verdenen, netop for de helt utroligt flotte bjerge og de oplevelser man her finder. De mest energiske og entusiasiske ender, for manges del, med at bosætte sig her. Chamonix har altså en super stemning og det er let at være “udlænding”. Man måles mest på de interesser man har og hvad man laver og ikke nødvendigvis på, hvor man lige kommer fra etc. I øvrigt er det her der er mest arbejde som guide i Alperne.
Efter jeg blev færdig som guide har jeg arbejdet alle årene med udgangspunkt fra Chamonix. Der er simpelthen nok at lave her for mere end en livstid og forcen af at kende et sted som Chamonix er enorm ift til at skabe fede oplevelser for folk. Som guider tager vi dog også alle mulige andre steder hen og arbejder. Det er blevet til ture til Norge, Marocco, Equador, Grønland, Tibet og Nepal, udover alle alpelandene. Så man kan sige, at jobbet som guide har åbnet hele verden for mig.”

At Asmus har fundet sig tilrette i Chamonix bekræftes også af at han nu bor der med sin svenske kæreste. Sammen har parret to børn på 4 og 6 år. Deres fælles venner bor i området og de er en integreret del af byen og trives i blandt lokalbefolkningen.

Store oplevelser                                                                                                              På spørgsmålet om den største oplevelse? Bliver det svært for Asmus at udpege en enkelt.

”Min største oplevelser? Det er nærmest umuligt at besvare. Det var fantastisk at færdiggøre min guideuddannelse, det var en drøm der gik i opfyldelse. Næsten hver dag har jeg fantastiske og nærmest ubeskrivelige oplevelser lige udenfor døren. Her har jeg haft så mange unikke oplevelser med klatring og skiløb… Det er svært at pege på en enkelt. Helheden er enorm. Noget af det fedeste er måske, at få lov at give oplevelserne videre til alle dem jeg har guidet gennem årene.”

Tag med på eventyr                                                                                                         Da vi for nogle år siden besøgte Asmus i Chamonix og lod ham vise os rundt i sin fantastiske baghave, var det en virkelig unik oplevelse. Selv om vi kom efter en tør periode, uden snefald i flere uger, tryllede Asmus det ene lækre hang med løs sne, efter det andet frem til os. Vi lod ham også tage os med på den legendariske Vallee Blanche, en 20,8 km offpisterute, der starter fra toppen at Aguille de Midi i mere end 3800 meters højde. Efter at have gået over den berygtede ”snebro” ned til gletsjeren, ledte han os via en alternativ rute, over lækre hang med god sne, trods flere tusinde gæster dagligt kører deres ski ned fra toppen.

”Jeg laver masser af ture, primært med danske kunder, men også med andre nationaliteter. Sommer med klatring, bjergbestigning, gletschervandring, via ferrata, mountainbike etc. Om vinteren hovedsageligt med off-piste og skitouring, men det bliver også til isklatring. Jeg afholder i januar måned 5-dages off-piste-kurser, hvor vi kører Chamonix tyndt samtidigt med at deltagerne lærer mere om sikker færdsel i off-pisten. Skitouring-kurser i februar og de mere hytte-hytte orientere ture i marts-april. I løbet af vinteren og sommeren laver jeg rigtigt mange private arrangementer med nye som faste kunder, hvor vi sammen skaber programmer der passer til drømmene.”

Asmus er en af de danskere som har skabt en tilværelse, som startede som en næsten uopnåelig drøm. Gennem hårdt slid, masser af gå på mod og utrolige evner er den gået i opfyldelse og han har fået et liv, som for mange også virker som en drøm.
Derudover kan Asmus også hjælpe med at få andres drømme til at gå i opfyldelse… Det fortjener den dybeste respekt.

Se her hvordan du kommer på eventyr med Asmus: www.norreslet.dk

Forrige artikelArolla – Hemmeligt offpiste i Schweiz
Næste artikelSalzburger Saalachtal: Småt, men godt