Vinteren er lagt bag os, men det betyder ikke, at skisæsonen er slut. Langt fra. Der er stadig sne flere steder i verden, og såmænd også her i Norden. For nogen er skiferie en årligt tilbagevendende begivenhed, for andre er det første gang.

Mange vælger dog altid det samme sted at tage på skiferie og glipper dermed chancen for at nyde andre gode skiresorts. Mange tager til Østrig eller Frankrig, selvom Skandinavien byder på flere fantastiske steder, som gør sig mindst lige så godt som de sydeuropæiske bjerge. For dem der endnu ikke har prøvet Nordens fine skisteder, tager vi her læseren med på en rundtur for eventuel ny inspiration til næste skitur.

Hemsedal i Norge trumfer stadig alt

Med sine i alt 47 km med pister fordelt over 17 km grønne pister, 12 km blå pister, 9 km røde pister og 8 km sorte pister er Hemsedal ikke bare en af Norges, men også en af Nordens absolut mest populære skisportsteder. Her er der både udfordringer for de stærke skiløbere, da Hemsedal har stor tradition for alpint skiløb. Men der er også masser af gode ting for børnene og børnefamilierne. Især det faktum at alle pister munder ud i samme område, gør det ekstra sikkert for forældrene at slippe børnene afsted på egne eventyr.

Hemsedal byder også på masser af restauranter, caféer og barer. Men er man mere til det stille afterskiing så kan man også hygge sig i en lejet hytte med en kop kaffe og spil casino på nettet. I Norge er man udenfor EU og kan derfor foretage spil uden om ROFUS i stedet for at spille på de danske spillesider. Man kan også hygge sig med kortspil med familien eller diverse brætspil. Med sine placering godt 1000 meter over havets overflade vil selve udsigten fra hoteller og hytter også være en attraktion i sig selv.

Sälen i Sverige – Det store eventyr for begyndere og letøvede

Sälen er et mekka for alverdens skiløbere og familier, som ikke nødvendigvis har adskillige skitimer i benene. De store pister med de sceniske udsigter gør sig glimrende som kulisse for folk, der både elsker skiløb, men som også sætter stor pris på naturen.

Her er ikke de store og vilde løjper med alt for megen professionalisme, her er der højere til loftet og plads til alle. Sälen er forbundet med den nærliggende lufthavn Scandinavian Mountains Airport på optimal vis. Det tager faktisk kun godt ti minutter at nå ud til skisports-stedet efter landing med flyet. Et oplagt sted for familier, da der ikke skal bruges lang tid i bilen med utålmodige børn.

Trysil i Norge – med alt hvad et skihjerte begærer

En lille køretur på cirka tre timer fra hovedstaden Oslo finder man fantastiske Trysil. Trysil er Norges største skiresort, og det siger ikke så lidt. Der er ikke færre end 70 forskellige pister, hvilket betyder, at stort set alle typer af skiløbere kan være med. Lige fra børnefamilier, let øvede skiløbere og hardcore professionelle kan få stillet skisulten på løjperne.

Trysil byder blandt andet ind med fantastiske off-pist områder, hvor de gode skiløbere kan udforske området på egen hånd, ligesom der også er sikre og børnevenlige pister til de små. Der bydes ind med et hav af forskelligt underholdning i løbet af eftermiddagene og aftenerne, således at alle kan få en på opleveren, når pisterne lukker ned for dagen.

Kan du ikke få nok af skiløb, så kan du eventuelt hive laptoppen eller mobilen frem og logge ind på en af de mange store udenlandske spillesider og finde odds på en forestående skiturnering. Her vil du kunne finde odds på alverdens alpine skiløb overalt i verden, og spille en skilling eller to på vinderen af det pågældende løb.

Ruka i Finland – Skiløb 200 dage om året

Finland er meget mere end bare finsk vodka og tango. Her står man også på ski og man står endda rigtigt mange dage om året. Ruka i Finland ligger så godt klimamæssigt, at man kan byde ind med hele 200 dage hvert år med ski. Det får ikke blot erfarne skiløbere men også nybegyndere og børnefamilier til at tage turen til det finske.

Børnefamilier vil måske i særdeleshed opleve Ruka som det store paradis, da der her er masser af fantastiske ekstraoplevelser som foregår når skidagen er ovre. Her kan man lege med rådyr, fiske fra huller i isen eller køre i gamle slæder som var det anden Walt Disney julefilm.

Skisæsonen i Ruka i det nordlige Finland starter allerede i oktober og slutter først godt inde i maj måned. Så der er rigelig med tid til at få planlagt den helt store skitur i det finske.

Levi i Finland – Nordlys og professionelt skiløb

Vi bliver i Finland, nærmere bestemt i Levi, som også er placeret i det nordlige Finland. Her er der tonet lidt ned for familieidyllen til fordel for fantastiske løjper, hvor især de stærke og professionelle skiløbere vil kunne finde udfordringer. Det er ikke uden grund at der også afholdes afdelinger af FIS i Levi skisportsområde.

Hele resortet fik en kæmpe ansigtsløftning for over 150 millioner koner for nylig og fremstår nu totalt moderne. Der er skudt luksushytter og design-hoteller op i området, så man for alvor kan leve i luksus, mens man er på skiferie.

Sidst men ikke mindst er Levi et fantastisk sted at få et glimt af det smukke nordlys. Man ligger så lunt i forhold til at kunne levere op til flere fantastiske sightings af de vilde nordlys igennem flere perioder på året.

Vemdalen i Sverige – skitur for alle aldre aldre og alle typer løbere

Vemdalen er et klassisk og højtelsket skisted i Sverige. Stedet har fået flere nye lifter og fremstår ideelt for både nybegyndere, letøvede og hardcore skientusiaster. Vemdalen er især kendt for sine mange fine små skibyer, der ligger spredt udover området. Her kan man hygge på caféer, restauranter og butikker, hvis ikke man lige vil have en pause fra skiløbet.

Der er godt med pister til de helt små og til folk, der aldrig har haft ski under fødderne, men der er samtidig også godt med underholdning for de habile skiløbere. De stærke løbere kan således boltre sig på hele 11 sorte pister og 15 røde pister, hvis det ønskes.

Forrige artikelHøjskole: Den bedste forberedelse til at blive skiinstruktør – overalt i verden
Næste artikelLa Thuile – den attraktive nabo
Skiavisen
Skiavisen er Danmarks største skiavis med nyheder om ski og snowboard, lær at stå på ski og få anmeldelser af rejser og udstyr til ski.