Tekst af Klaus Hybler

Foto: Jakub Szymon Podmokły

Rejsen er sponsoreret af Den Polske Stats Turistbureau.

I Zakopane, som ligger for foden af Tatrabjergene i det sydlige Polen, kan man stå på ski i 1.987 meters højde. Byen er meget livlig med mange caféer og restauranter.

Der er en hel del mindre skiområder i den sydlige del af Polen, grænsende op til Slovakiet og Tjekkiet, og flere af dem er blevet udbygget med flere lifter og piste-kilometer. Alligevel er der ingen tvivl, hvad enten du spørger en lokal indbygger eller én fra Warszawa: Zakopane er Polens ”vinterhovedstad”.

Zakopane er en gammel skidestination, og det gælder hele vejen rundt. Hvert år i januar afvikles World Cup-konkurrencer i skihop, samt internationale slalomkonkurrencer på pisterne i Zakopane. Langrendsløbere har velpræparerede løjper i smukke omgivelser tæt på byen.

Men mest kendt er de udfordrende pister omkring det knap 2.000 meter høje Kasprowy Wierch, et lille skiparadis for øvede skiløbere. En del kommer til præcis samme bjergtop på touring ski, eller i solide vandrestøvler bevæbnet med skistave og ishakker. I off-pisten må man indimellem udføre en undvigemanøvre, fordi en bjergvandrer eller én på ski touring er på vej op af pisten.

Stolte skitraditioner

Den første gondol i Zakopane begyndte at køre fra Kuznicza til Kasprowy Wierch tilbage i 1936. Gondolen er skiftet ud to gange siden, og den seneste udgave er naturligvis noget hurtigere, men også mere rummelig, så den kan opsluge flere passagerer. Tatra National Park har dog sat en grænse for det samlede antal af passagerer til Kasprowy Wierch – der må ikke slides for meget på naturen. Og, naturligvis er det også vigtigt ikke at forstyrre den brune bjørn i sin vintersøvn.

Står du på ski i nationalparken i foråret, når den brune bjørn vågner efter sit vinterhi, kan du være heldig at møde det op til ca. 300 kilo tunge dyr, eller i udkanten af Zakopane, hvor bjørnene kommer for at tjekke om der skulle være noget spiseligt i skraldespandene.

Gondolen er den eneste adgang til skiområdet omkring Kasprowy og i højsæsonen, specielt i februar, må man regne med en del ventetid, hvis man ikke i forvejen har bestilt plads til en bestemt afgang med gondolen.

Destinationen på toppen af Kasprowy er nøjagtig den samme som tidligere. Når du kommer til den massive og rå betonbygning, der leder tankerne hen på fordums kommunistisk byggeri, er du på toppen af Kasprowy i 1.987 meter. Herfra har du knap 1.000 højdemeter at gøre godt med.

På ski under kommunismen

Det var i 1987 jeg første gang besøgte Zakopane. Et par år før der blæste politiske vinde for frihed, og et par år før fagforeningslederen Lech Wałęsa begyndte en opstand imod det kommunistiske styre. Det daværende Sovjetunionen styrede Polen med hård hånd, og den kommunistiske økonomi rakte ikke til at brødføde folk.  Der var en åbenlys mangel på basisvarer som brød og kød – alt var rationeret.

Som udlændig mærkede man ikke den dårlige forfatning, som Polen befandt sig i. Der fandtes hoteller som havde rigeligt af det hele, og hvis man ville forsyne sig med varer – fortrinsvis vestlige varer – kunne man gå i Pewex-butikker, som alene var forbeholdt udlændinge eller polakker med vestlig valuta.

Stå tidligt op

De lokale ved dét, skifolket ved dét: Du skal stå tidligt op for at få de bedste nedkørsler på Kasprowy. Derfor står vi klokken syv om morgenen og vælger mellem yoghurt, sirligt afskåret frugt, friskbagt brød, lokal frisk ost, pølser, diverse pålæg og meget andet. Vi når ikke dagens første afgang fra Kuźnica, men den anden kl. 8:20. Vejret viser sig fra sin bedste side med fuld sol, 4-5 minusgrader, stort set ingen vind og et dække af nyfalden sne.

Skiområdet Kasprowy Wierch er ikke i selskab med de store skiområder i Alperne, når det kommer til antallet af piste-kilometer. Kasprowy Wierch har i alt 15 km pister fordelt på tre nedkørsler. Det lyder ikke af meget, men pisterne er særdeles brede og har små biveje – også præparerede, der ender ved samme lift. Læg dertil de store områder i off-pisten på siden af pisterne, som vi nemt og uden traveture kan komme til.

Udfordrende nedkørsler

Man skal være en middelgod skiløber for at stå på ski i Kasprowy Wierch. Udfordringer er størst fra toppen, især den stejle piste mod dalen Gąsienicowa, som først svarer til sværhedsgraden Sort, mens den går over i Rød længere nede. Vælger man pisten, der kører mod dalen Pod Zakosy kræver det hurtige sving og god kontrol på det første smalle stykke. Lidt længere nede breder pisten sig ud med oceaner af plads, og senere på den ca. 3,5 km lange nedkørsel kan man vælge mellem tre biveje. Det sidste stykke inden man når liften og hytten med varm suppe og grillpølser køres mellem høje grantræer. Nedkørslen kan varieres i det uendelige.

I tæt tåge er det en anden sag. En af dagene har vi knap 40 meter sigtbarhed. Vi aftaler at følge hinanden tæt, men bliver udfordret af skibriller, der iser til og slører alting. Det gælder om at føle sig frem og alt opmærksomhed flyttes ned i fødderne.

Hvis man er ny på ski skal man holde sig fra Kasprowy Wierch, og i stedet besøge Polana Szymoszkowa, der er et perfekt begynderområde. Polana Szymoszkowa ligger tæt på centrum i Zakopane.

 

Skiområdet Kasprowy Wierch

Basen ligger i 1.014 m og højeste skistation i 1.987 m (højdeforskel 973 m)

Skisæson: Primo december til primo maj (afhængig af sneforholdene)

Åbent dagligt 09:00 – 16:00

Skipas kan købes ved liften, i særlige automater i Zakopane eller via www.pkl.pl

Priser pr. dag:

Voksen ca. 230 kr.

Barn ca. 175 kr.

Forrige artikelVM i Åre: Første guldmedalje gik til Shiffrin
Næste artikelIschgl – Fantastisk skisportssted for os alle og dem der har råd til lidt ekstra
Gæsteskribent
Skiavisen.dk anvender forskellige gæsteskribenter, der bidrager med nyheder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra skiverdenen. Denne artikel er skrevet af en gæsteskribent.