Ved foden af Mont Blanc på den italienske side af bjerget ligger byen Courmayeur. Courmayeur er den by i verden, der har den næst længste historik med alpint skiløb. Allerede i 1800-tallet blev der løbet på ski her, og i 1908 kom den første lift. Det er også her, du finder noget af det fedeste off piste-skiløb i Europa, og så er her i øvrigt ganske hyggeligt.

Skiområdet Courmayeur Mont Blanc ligger som nævnt på den italienske side af Mont Blanc. ”Den solrige side”, minder de lokale dig konstant om. De kunne også sige, at det er verdens næstældste skiby kun overgået af Chamonix, som så ligger på den franske side af Mont Blanc og altså i skyggesiden. Eller de lokale kunne fremhæve, at der er motorvej til cirka 2.000 meter før centrum, og det derfor er ualmindeligt let at køre til Courmayeur. I parentes betyder det så, at der er mange weekend-gæster.

Courmayeur er en traditionel, italiensk bjergby fuld af historie og charme og så omgivet af fantastisk natur, som kalder på både sommer- og vinterferie. Her er barer og verdensklasserestauranter og et pænt udvalg af indkvartering for alle budgetter. Men ellers er Courmayeur til den dyre side sammenlignet med andre italienske skidestinationer.

 Lorenzo Belfrond

Skimæssigt er det ganske let at beskrive Courmayeur Mont Blanc. Her er 100 km pister, 50 km af dem er præparerede pister mærket blå, røde og sorte, og 50 km af pisterne er markerede off piste. En markeret off piste er en piste, som ikke er en piste. Forvirret? Det er et område, hvor laviner bortsprænges, men ellers er du overladt til dig selv. Læg hertil de uendelige mange muligheder, der er for at løbe her og der og alle vegne på Mont Blanc bjergmassivet, som, hvis der ses bort fra bjergene i Kaukasus, er det det højeste i Europa.

 

Er du til pistefræs, så er et par dage i Courmayeur Mont Blanc nok. Hvis du vil off piste – og sneforholdene er til det – bliver du aldrig træt af skiområdet. Italien tillader også helliskiing. Den længste piste er på 11 km med 1.545 højdemeters fald. Generelt er området ikke specielt begyndervenligt. Courmayeur Mont Blanc er for connaisseurs og entusiaster.

 

Snyd ikke dig selv for at prøve liften Skyway Monte Bianco. Der en topmoderne gondol, der slutter 3.466 meter over havets overflade. Der er i alt fire kabiner, og de roterer 360° under turen op og ned, hvilket giver en fantastisk panoramaudsigt til Valle d’Aosta, Cervino, Gran Paradiso, Monte Rose og Combin.

Skyway Monte Bianco og konceptet med udsigtspost, solterrasse, bjergdelikatesser, vinsmagning og selv en traditionel boghandel i plus 3.400 meter er spektakulært. Tag gondolen op for udsigten og ned igen af samme årsag. Du kan også løbe på ski af de klassiske nedkørsler på Toula-gletsjeren på den italienske side og Valle Blanche på den franske side. Og så er der off piste-løbet, som bestemt kræver både lokalguide og ekstraordinære gode kundskaber på ski.

Det er direkte fra highway til Skyway.

Forrige artikelÆndring af vaccinernes gyldighedsperiode i Østrig
Næste artikelSki – siden 2010
Per Henrik Brask
Per Henrik Brask, ski- og cykelekspert. Alle skisteder har noget at byde ind med, og gennem egne erfaringer beskriver Per Henrik, hvilke gæster som får størst glæde af skiområdet. Der er en form for brugsanvisning til destinationen. Per Henrik er forfatter til foreløbig otte bøger om cykling og skiløb samt et utal af artikler.