Davos i Schweiz er verdenskendt! Om ikke for skiløbet så for det årlige internationale topmøde. Ikke at være inviteret til topmøde er nu ingen skam. Tag hellere til Davos for skiløbet. Jeg gætter på, at det for de fleste er meget sjovere og mere spændende, omend jeg altså kun kan udtale mig om skiløbet.

Og det er jeg vild med. Skiløbet i Davos-Klosters. Det er svært andet. Generelt byder Schweiz på helt igennem fantastisk skiløb, hvor alt fungerer. Sådan er det også i Davos-Klosters med prioritering mod det luksuriøse og dog lidt tilbagelænede samt i hvert fald under topmødet også det prætentiøse. For her er tale om no nonsens skiløb med rødder tilbage til slutningen af 1800-tallet, som ikke behøver anden tilgang end villigheden og ønsket om at ville løbe på ski.

En rigtig by

Davos er en rigtig by med omkring 12.000 indbyggere og består af de to sammenvoksede byer, Davos Platz og Davos Dorf, som ligger i alperne i Graubünden-regionen i det østlige Schweiz. Med centrum (Davos Platz) 1.540 meter over havets overflade er det den højest billigende købstad og by af den størrelse i Europa.

Byen er også kendt for sine kursteder og wellness og har siden slutningen af 1800-tallet været et populært kursted. Sir Arthur Conan Doyle løb iøvrigt på ski her på den tid, så her er ikke tale om en ny skidestination. Hvis du ikke lige husker, hvem skotske Sir Arthur Conan Doyle var, så var han læge og forfatter til Sherlock Holmes.

På ski

Skiløbet sker i fem separate områder og består af seks bjergområder; Parsenn, Jakobshorn, Rinerhorn, Madrisa, Pischa og Schatzalp-Strela. Parsenn-området er det største sammenhængende af de separate skiområder i Davos-Klosters. Liftkortet gælder til alle delområderne. Totalt tilbydes mere end 300 km pister.

Desværre er ingen af disse områder forbundet med hinanden med lift. At få et overblik via pistekort er vanskeligt, for der findes ikke 3D-kort, da skiområderne altså ikke er sammenhængende og ydermere på hver sin bjergside. Alligevel tilbyder de, især for øvede og rutinerede skiløbere, fantastisk skiløb med masser af gode, lange blå og røde boulevarder. Den længste er 12 km. Tilfældet er, at pisterne over trægrænsen er lidt mindre krævende, mens pisterne lavere har en tendens til at blive mærkbart stejlere fx er de eneste pister tilbage fra Parsenn – til såvel Davos Dorf som Wolfgang – sorte.

Den store fordel ved Davos-Klosters som skiområde er, at der er noget for enhver smag og til alle evner på ski. Uanset om du er nybegynder eller erfaren skiløber, finder du pister dog med vil øvede og rutinerede skiløbere finde flest pister for deres niveau.

Som nævnt er Parsenn det største skisportsområde i Davos-Klosters og er kendt for sine brede og varierede pister. Er du snowboarder og freestyle-entusiast skal du søge til Jakobshorn, som har snowpark og halfpipe. Rinerhorn er et populært valg for familier og nybegyndere med sine blide pister og børnevenlige faciliteter. Madrisa er et roligt område med smukke skovpister og er ideelt for dem, der ønsker en mere afslappet skiløbsoplevelse. Pischa er kendt for off-piste. Schatzalp-Strela er mindre og byder på udfordrende pister med fantastisk udsigt over Davos og de omkringliggende bjerge.

Min egen favorit piste er i Parsenn-området. Fra toppen af Gotschnagrat i 2.285 meter starter piste nr. 21. Det er en rød piste, som ender i Klosters. Her er, på nær sen eftermiddag, nul mennesker. Pisten er total fed og er i alt 8,5 km lang. Løb den non stop og du kan kun smile hele vejen ned. Retur til Gotschnagrat sker med to gondoler, og det tager total blot knap 15 minutter, hvis der ikke er ventetid nederst. Stationen midt på venter på goldolen fra bunden. Det er smart, det er schweizisk.

Rejsen til Davos

Det letteste er at flyve til Zürich og så tage toget. Banegården ligger i forlængelse af lufthavnen. Der er fra lufthavnen to togskift. Først på Zürich HB og så i Landquart. Sidste skift er nødvendigt, for her skifter du til et bjergtog. Davos arbejder på direkte tog fra lufthavn til Landquart, så der kun skal skiftes en gang og det til bjergtog.

Hotellet

Jeg boede på Alpine Inn. Et nyrenoveret hotel med rødder tilbage til 1908. Der er 48 værelser og mulighed for kvart- eller halvpension. Hotellets restaurant har også a la carte menu for både egne gæster og andre.

Davos byder ikke på specielt gode ski in/ski out-overnatninger. Her er hoteller i absolut top- og verdensklasse (herunder absolut toppriskasse); de ligger blot ikke med direkte adgang til pisterne. Der er i alt cirka 60 hoteller i byen.

Alpine Inn er et flot og godt hotel med fine værelser, en god restaurant og hyggelig bar. Det ligger bare heller ikke ved en lift eller piste. Til gengæld er der busstoppested lige, når man kommer op fra skikælderen. Eftersom, du i Davos skal være indstillet på at tage bussen til og fra pisterne, er det nærmest genialt, at du uden det mindste traveri kan tage bussen lige foran hoteldøren.

Skibusserne kører konstant og alligevel efter fast køreplan. Her er det værd at bemærke, at Schweiz har måske Europas bedste overholdelse af køreplanen. Som bekræftelse af præcise og pålidelige busafgange en kuriositet; jeg skulle nå et tidligt fly på hjemrejsen og beder derfor receptionen bestille en taxa til næste morgen. Personalet kunne simpelthen ikke forstå, hvorfor jeg ville bruge penge på det – liftkortet giver gratis adgang til bussen, og den ville bringe mig direkte til stationen. Til tiden.

Ikke desto mindre blev det en taxa, og det er jeg glad for. Mest fordi køreturen, en meget tidlig morgen i februar, var ganske underholdende. Turen fra hotellet til stationen tog vel fem, max syv minutter inkl. bagage ind og ud af bilen, og at den venlige og yderst informative taxachauffør hjalp med min trolley alle 10-15 meter fra bil til perron. På turen nåede vi at tale om en del. Korrektion. Chaufføren talte, jeg lyttede.

Der var en del not need to know-informationer, han var så elskværdig at dele ud af. Et par highlights: Chaufføren, som nu var blevet 63 år, havde arbejdet på cruiseskibe og så havde han oplevet sit ungdomslivs kærlighed i Danmark. På Christiana, sagde han, hvor han også havde røget noget fedt græs. “Det gjorde vi jo dengang”, sagde han. Efterfulgt af “You know” efter hver sætning.

Hun, kærligheden fra Christiania, var halv mexicaner og halv dansker. “Og så stoppede hun med at arbejde, og jeg tilbragte hele natten i hendes seng. Jeg fik nogle oplevelser, jeg ikke havde drømt om”. “But I did pay. You know.” Bagefter sejlede de til Færøerne, hvor barerne kun havde åbent to timer. Ellers blev folk for fulde, fortalte han videre med glæde i stemmen.

For the record. Nej. I don’t know. Og sådan er der så meget.

Ishockey og Davos

Pirmin Zurbriggen, en af alletiders bedste alpine skiløbere, er måske det mest internationale kendte bysbarn. Nationalt er det dog nok ishockeyholdet HC Davos, der er byens største stolthed.

HC Davos er en af de mest succesrige og traditionsrige ishockeyklubber i Schweiz. Klubben blev grundlagt i 1921 og har siden da haft stor succes både nationalt og internationalt. Den schweiziske ishockeyliga, National League, har HC Davos vundet flere gange, og klubben er etableret som en af de stærkeste i landet.

Holdet spiller deres hjemmekampe i Vaillant Arena med et – sådan som ishockey traditionelt har – entusiastisk og engageret publikum.

Vaillant Arena

Vaillant Arena er Davos flotte træbygning og ishockeyarena. Det er hjemmebanen for ishockeyholdet HC Davos og lægger is til den årlige Spengler Cup-turnering, der er en af de ældste og mest prestigefyldte ishockeyturneringer i verden. Spengler Cup, som er afholdt siden 1923, tiltrækker nogle af verdens bedste ishockeyklubhold. HC Davos har vundet titlen flere gange.

Davos har også været vært for andre store ishockeybegivenheder. Ikke mindre end fem gange  for International Ice Hockey Federation, World Championship. Også blot kendt som VM i ishockey. Første gang i 1935 og senest i 1992.

Arenaen blev oprindeligt åbnet i 1979 og har siden gennemgået flere moderniseringer og udvidelser. Den seneste større renovering fandt sted i 2008, hvor arenaen blev udvidet for at imødekomme moderne krav og standarder for ishockeyfaciliteter.

Vaillant Arena har en kapacitet på omkring 6.500 tilskuere til ishockey og andre arrangementer som koncerter, shows og messer.

World Economic Forum (WEF) Annual Meeting

World Economic Forum (WEF) Annual Meeting, bedre kendt blot som Topmødet i Davos, er en international konference, der afholdes i starten af året i Davos-Klosters. Topmødet samler politiske ledere, erhvervsfolk og diverse samfundsaktører.

World Economic Forum blev grundlagt i 1971 af den schweiziske professor Klaus Schwab og er betydningsfuldt for dialog og tilsigtet samarbejde mellem verdensledere og topbeslutningstagere. Topmødet i Davos er det mest kendte arrangement, der arrangeres af World Economic Forum.

Formålet med topmødet er at skabe en platform, hvor deltagerne kan udveksle ideer, diskutere globale udfordringer og samarbejde om at finde løsninger. De vigtigste emner, der drøftes under topmødet, omfatter økonomisk ulighed, bæredygtig udvikling, teknologi og innovation, global styring, klimaforandringer og mange andre politiske og økonomiske spørgsmål.

Udover Q&As, diskussioner og debatter er topmødet måske verdens mest eksklusive netværksklub.

Hvor mange af deltagerne, som også benytter deres ophold til at løbe på ski, henstår i det uvisse.

Piste nr. 21 starter på toppen af Gotschnagrat. Rød piste, nul mennesker og i alt 8,5 km lang.
Forrige artikelSkiudstyr: Se godt ud på pisten med luksuriøs skiæstetik fra Helly Hansen
Næste artikelSki, sne og frisk luft – oplev vintersæsonen i snesikre Sverige!
Per Henrik Brask
Per Henrik Brask, ski- og cykelekspert. Alle skisteder har noget at byde ind med, og gennem egne erfaringer beskriver Per Henrik, hvilke gæster som får størst glæde af skiområdet. Der er en form for brugsanvisning til destinationen. Per Henrik er forfatter til foreløbig otte bøger om cykling og skiløb samt et utal af artikler.