Af Hans Wested

Plads til forkælelse og godt skiløb

Ischgl er ikke dyrere end andre store skisportssteder, hvis man rejser med rejsebureau eller selv kører i bil og booker et værelse eller lejlighed, på en familepension i én af de landsbyer, der ligger i omegnen i Ischql. Priserne i supermarkedet eller par fadøl på afterski, er også det samme som andre steder.

Men vælger man at spare op til lidt ekstra forkælelse, er mulighederne for at spise og bo godt, i særklasse til rådighed. Ischql har til forskel for andre skisportssteder, en fordeling af hoteller hvor antallet af 4-stjernede udgør hovedparten.

Nattelivet byder også på fine muligheder for at gå efter et glas champagne og gode drinks på diskoteker, hvis man er i humør til det. Ellers går man på én af de klassiske østrigske ølstuer, hvor schlagermusik og tunge træborde er gældende. Der er med andre ord, noget for enhver smag og pengepung i Ischql.

Målgruppen af skiturister er i alderen af 30-50 år og typisk vennegrupper, hvilket markedsføringsmæssigt er et strategisk valg som turistbureauet og byen, som helhed, har valgt at forfølge.

Èn ting som dog går på tværs af alle målgrupper, er ønsket om et godt skiløb i ferien. Dette kan Ischql til fulde indfri. Skiområdet ligger højt og liftsystemet er effektivt med nye kabinelifter, der fører grupper af 10-20 skiløbere til toppen af bjerget, med næsten samme frekvens, som en stolelift. Desuden tilbyder enkelte kabinelifter også varme i sæderne.

 

Mobilapp GPS-Tracker de smuglerture man kører

Som noget nyt Ischgl har tilrettelagt 3 forskellige sammenhængende ture eller runder i terrænet, hvor sværhedsgraden og turens længde varierer. Det er en Guld, Sølv eller Bronzetur.

Idéen med sammenhængende ture er kendt i forvejen og mange kender sikkert Sella Ronda turen i Canazia. I Ischgl har man udviklet ”konceptet” med en gennemført mobilapp, der via GPS, tracker hvor hurtigt og hvor langt man har kørt på dagen og turen er markeret på Google maps. Ens tider for de forskellige ture bliver listet på ens egen scoreliste og appellerer således til lidt konkurrence på tværs af rejsegruppen. Det er rigtig godt tænkt.

Via mobilappen kan man også hente historier, fra dengang at smugler var en nærmest beskyttet titel som mange i landsbyen Ischql erhvervede sig med. Her vises videoklip, med aldrende smuglere, der fortæller ”røverhistorier” fra tiden før krigen, hvor de på gamle træski og i læderstøvler kunne løbe hurtigere end politiet og dermed slippe væk med en rygsæk fuld af madvarer, som var købt eller udvekslet med andre varer i en landsby på den anden side af grænsen til Schweitz.

Efter krigen var det mere traditionelle smuglervarer, som cigarretter og spiritus og nylonstrømper, som var i rygsækken over grænsen. På den tid var det lidt at spotte, hvem af landsbyens unge piger, der var kæreste med en smugler.

I dag kan man køre til en lille toldfri by, Samnaun, hvor butikkerne, udover spiritus og cigaretter, også byder på salget af mærkevare ure og smykker.

Det er nok ikke meget billigere end et godt tilbud i Føtex. Dog mødte jeg en normand, der skulle købe cigaretter, til en god ven. Han kunne spare 70 danske kroner pr. pakke.

 

Fra bondelandsby til High end skisportssted

I 1963 startede Ischgl sin tranformation fra en stort set selvforsøgende alpelandsby til et skisportssted, med en milliard omsætning.

Byens bønder og håndværkere, så mulighederne i at tiltrække skiturister, som var en spirende ny rejseform i alperne.

De dannede et liftselskab, og indskød deres opsparing til bygningen af en gondollift, som stod klar knapt 2 år efter. Kabinen kørte et par ture og på den tredje tur brød den sammen. Liftselskabets medlemmer, måtte endnu engang til lommerne, hvilket gjorde ondt, men de stod fast og genopbyggede gondolliften.

I dag er liftskabet er et aktieselskab, der hvert år investerer et større millionbeløb, i vedligeholdelsen og moderniseringen af liftsystemet. Alle aktier er fordelt på det samme antal familier, der startede liftselskabet. Aktierne bliver selvfølgelig ikke solgt, men går i arv og der udbetales ikke noget aktieudbytte. Selskabets overskud investeres i liftsystemet, da alle er bevidste om, at det er fundamentet for fortsat at kunne tiltrække skiturister.

 

Snesikkert og effektivt liftsystem

Mange skientusiaster læser i medierne, med en vis tristhed, hvorledes klimaforandringer begynder at mærkes i alperne, med smeltende gletsjere og at sneen falder senere på sæsonen end tidligere.

Direktøren for Ischql´s turistbureau fortæller, at den sædvenlige åbning af lifterne, i starten af november, var svær til denne sæson, for første gang i mange år. Selvom at 90 % af pisterne kan dækkes med kunstsne, var det problematisk.

Jul og nytår er for alle skisportssteder en ”højtid”, hvor det er afgørende, at der er sne på pisterne. I takt med at sæsonen (forhåbentlig ikke) starter senere, bliver de ellers loyale skiturister, der fejrer jul og nytår det samme sted, mere troløse i deres valg af rejsemål. Det gælder ikke så meget os danskere, der bestiller skituren i sensommeren, men mere de lokale familier, der bor i alperne, som med en radius af 2-3 timers bilkørsel kan vælge mellem de første 10 gode skisportssteder.

Det betyder at flere nu aktivt checker webcams på skisportsstedets hjemmeside som medbestemmende for valget af destination, især op til jul og nytår.

Alle håber ikke at klimaforandringer bliver en realitet. Ischql ligger i 1400 meters højde og en stor del af terrænet ligger i 2000 – 3000 meters højde. Dermed er Ischql et af de mest snesikre skisportssteder i alperne.

 

Forrige artikelWorley vinder sæsonpremieren i Sölden
Næste artikelValais i Schweiz
Gæsteskribent
Skiavisen.dk anvender forskellige gæsteskribenter, der bidrager med nyheder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra skiverdenen. Denne artikel er skrevet af en gæsteskribent.