Med sine 45 bjergtinder på mere end 4.000 m.o.h. omtales det regionale område Valais som et paradis mellem himmel og jord.

Valais tilbyder sine gæster 2.000 kilometer alpine pister, med det højest beliggende skiomåde og den højest beliggende piste i Schweiz i 3.883 m.o.h. Det sikrer sne på pisterne. Området er inddelt i 36 skiområder suppleret med noget af Europas bedste off-piste skiløb. Eneste minus ses at være, at skiområderne ikke er sammenhængende og at der ikke i traditionel forstand findes et fælles liftkort dækkende hele Valais området. Der findes dog et Valais SkiCard, hvorpå man kan købe og indsætte et antal points til forbrug, derved undgår man eventuelle køer ved billetkontorerne.

Schweiz er målt på antal overnatninger ikke et af de danske skiløberes favoritlande i Alperne, hvilket som ofte nævnt i medierne skyldes opfattelsen af et højt prisniveau. I denne artikel vil vi fra SKIAVISEN ikke dele økonomiske bekymringer med læserne, men alene koncentrere artiklens budskaber og indtryk om det utal af vintersportsoplevelser dette unikke område kan byde skiløbere og snowboardere på.

 

Kom hurtigt frem til Valais

Internationale flyforbindelser bringer de rejsende frem til lufthavnene i enten Geneve, Bern, Basel eller Zürich. Fra disse byers centrum er der halvtimes drift for offentlig transport med tog frem til Valais. Tog der også flere steder kravler op ad skinnerne i højden til skiområderne. Nærheden mellem lufthavne og skiterræner giver gode muligheder for at arrangere kortere varende ture på 2-4 dage.

Tilkørsel i egen bil eller i lejebil er mulig fra flere retninger, fra Padborg eller Puttgarten er der omkring 1.200 km til Valais, idet afstanden er afhængig af aktuelt rutevalg over pas eller gennem tunnel og i hvilken by man vælger at bo.

Skidestinationerne er veludbyggede, og da de er særdeles velbesøgt af weekendgæster fra Schweiz, er der midt på ugen få liftkøer og god plads på pisterne.

Indkvarteringen sker vidt forskelligt afhængig af hvilket skiområde man vælger at slå sit standkvarter op ved. I nogle skiområder er det overvejende lejligheder som er populære. I andre mere fashionable skiområder er det afgjort luksushoteller og chalets, der er fremtrædende i gadebilledet. Mulighederne er næsten uanede.

Et udpluk af de mange skidestinationer

Portes du Soleil er et stort skiområde på samme liftkort, der fra Valais strækker sig ind langt i Frankrig, hvor områdets måske mest populære by Avoriaz befinder sig. På den schweiziske side ligger bl.a. Morzine. I dette område er der mulighed for at anvende omkring 200 lifte og få 650 pistekilometer under skiene.

I retning mod Italien, finder vi Zermatt, der i det store Skirama område hænger sammen med Valtournenche og Cervinia i Italien. Zermatt er snesikkert beliggende i 1620 meters højde og med højeste skiløb i 3.883 meters højde, er der her mulighed for at stå på ski 365 dage om året. Toppen i 3.883 er det højest beliggende udsigtspunkt i Europa, der er tilgængeligt med lift. Turen fra Zermatt til Matterhorn gletscherens paradis tager kun ca. 40 minutter. Fra toppen er der udsigt til omkring 40 bjergtoppe med en højde på over 4.000 meter. Skiområdet byder på 334 km pister betjent af 57 lifte, med alt fra børnebakker til pukkelpister, samt flere store funparker.

I Verbier tilbydes brede carvingpister til at styrke selvtilliden, områder for børnene, seriøse sorte pister og pukler. Verbier kan det hele og tilbyder tilgængeligt skiløb for alle. Det er den største, mest fashionable og kendteste by i det store skiområde ”de fire dale”, som foruden Verbier udgøres af byerne Nendaz, Veysonnaz, La Tzoumaz og Thyon.

De Fire Dale (4 Vallées) er inddelt i fire områder, som er Medran, Les Savoleyres, Mont Fort og Bruson, hvor Verbier ligger i den Vestlige del af området. Med skiløb fra 1500 meter over havet til 3330 meter over havet er området snesikkert, og der er skiløb fra midten af november til begyndelsen af maj. 412 pistekilometer fordelt i fire dale er samlet på et liftkor til ”De fire dale” med omkring 100 lifter.

Er der ikke nok skiløb i skiområderne findes der netop i Valais mange muligheder for heli-skiing, da The Federal Office of Civil Aviation har godkendt 20 landingsområder i Valais’ bjerge, f.eks. Ebnefluh 3.853 m, Jungfraujoch 3.458 m og Monte Rosa 4.096 m. Helikopterløftene giver adgang til at komme ud på helt uberørte hang og få en uforlignelig pulveroplevelse sammen med en lokal bjergguide.

Generelt er der tale om færden i et højalpint område, hvor sikkerhedshensyn skal tages i forhold til gletcherspalter, lavinefare, indvirkning af den tynde luft m.v. Således har Valais området også etableret en veludviklet og velfungerende redningstjeneste, hvis det alligevel skulle gå galt. Gennem træningsaktiviteter og indsættelse i reelle ulykkessituation, har redningsfolkene opbygget kompetencer, der kan give skiløberne den fornødne tryghed. En tryghed som blot ikke må medføre dumdristighed i udfoldelserne i den dejlige puddersne.

 

Lær at løbe på ski på 3 dage

Den schweiziske skiskoler er anerkendte og tager skiløbere ind på alle niveauer. Et tilbud om at gæsterne kan lære at løbe på ski på tre dage promoveres med garanti for, at hvis det ikke lykkes på tre dage, får gæsten uden beregning en ny 3-dages periode på skiskolen.

Der arrangeres også mange randonee skiture med skind under skiene samt snesko vandringer i de smukke omgivelser.

 

Køkken rundtur

I Zermatt, der har den største koncentration af gourmet restauranter i Schweiz, gennemføres et køkken rundturs koncept på udvalgte restauranter, der bringer madelskere af kulinariske lækkerbiskner med bag køknernes facade til ved selvsyn at se kokkene arbejde med de forskellige retters tilberedning.

11 restauranter i Valais området er tildelt Michelin stjerner; ni restauranter er tildelt en stjerne og de to restauranter hos hhv. Ivo Dam på After Seven i Zermatt og Didier de Courten på Terminus i Sierre stråler med to stjerner. Tildelingen af Michelin stjerner understreger at der bedrives seriøs køkkenkunst i Valais, men man skal ikke glemme regionens originalitet og autentiske retter, hvor kan fremhæves den forholdsvis simple, men velsmagende og berømte raclette. Retten med den smeltende ost tilberedt under direkte strålevarme, er en ret der siges at stamme fra området.

 

SKIAVISENs vurdering

Det er SKIAVISENs samlede vurdering, at alt gennemgående foregår på 1. klasse i Valais; natursceneriet, skiløbet på og uden for pisterne, øvrige aktivitetstilbud, kulinarium og infrastrukturen er i særklasse.

Nogle cruising skiløbere kunne måske ønske sig en større sammenhæng mellem lifter og pister i de 36 skiområder, men de største skiområder i Valais er langt store nok til en uges skiløb, det er blot et spørgsmål, i valg af et eller flere skiområder, om hvilken eksklusivitet, og hvilke andre tilbud i Valais, skiløbet skal kombineres med.

Forrige artikelIschgl – fra bondelandsby til high end skisportssted
Næste artikelMike Riddle stopper