af Hans Wested

Skisportsstedet Obertauern i regionen Salzburg er Land, bliver også kaldt for Østrigs ”Snow bowl”, da byen ligger som i bunden af en stor punch bowle og skiområdet omgrænser byen hele vejen rundt. Det giver en adgang til det samlede skiområde, uanset hvor man bor i byen eller parkerer sin bil og det er nemt at slutte dagen, samme sted som man begyndte.

På solskinsdage og alt efter temperaturen er det nemt at tilrettelægge sit skiløb på pisterne, så man enten står i solen hele dagen eller forfølger skyggesider sidst på sæsonen.

Skiområdet Obersten strækker sig fra byens højde på 1750 meter til en gennemgående højde på 2300 meter. Det betyder, at området ligger over trægrænsen og der er brede pister, som undervejs forgrener sig til andre bedre pister.

Det betyder også, at efter snefald, kan unge som ældre erfarne skiløbere stå mellem pisterne i den løse sne. Det er selvfølgelig på eget ansvar og skal foregå med omtanke, men en fin måde at træne teknikken i løs sne og som optakt til, at hyre en skiguide til at føre an på længere offpist ture.

Videnskabelig bevisførelse for snesikkerhed

Alle ved at vejrforholdene i Alperne er omskiftelige og mængden af sne kan variere meget fra den ene dal til den anden.

Men den berømte østrigske turistforsker Günther Agner, har indhentet et 100 års datamateriale, med målinger af snedybder rundt om i Østrig og kan konstatere, at Obertauern tilbyder mest sne i Østrig.

Hans undersøgelser og forskning har særligt sammenlignet data fra de sidste 30 år med fokus på at sammenligne de skiområder indenfor Østrigs 7 regioner, hvor der falder mest sne i gennemsnit.

Obertauern kan præstere en gennemsnitligt maksimal snedybde på 264 centimeter, som er den bedste placering og den næstbedste placering er Arlberg-regionen, hvorfra vi kender Sankt Anton og Ischgl, som tilbyder en gennemsnitlig snedybde på 197 centimeter.

Günther Aigners forskning viser også, at snedybderne i Obertauern statistisk set ikke har ændret sig i 100 år, hvilket kan lyde specielt, i forhold til de klimaændringer, som nu begynder at ses.

Denne historie om Günther Agners snegaranti fortæller ikke om den er efterprøvet af andre, rent videnskabeligt eller om Günther Aigner har boet i Obertauern, men sikkert er det med selvsyn, at der var masser af sne i starten af marts.

 

Som afveksling til skiløbet

Når man er 6-7 dage afsted på skiferie, kan det være sjovt at sætte skiene et par timer en formiddag og prøve andre skiaktiviteter end skiløb. Mange skisportssteder tilbyder andre aktiviteter og Obertauern er ingen undtagelse.

Her kan man også prøve kiteskiing, der er en genial kopi af kitesurfing. Det er ikke nemt at lære på en halvanden time, som jeg prøvede, men efter et par gange er man fortrolig med styringen af kiten og bliver en aktivitet hvor en mark med lidt sne, som vi kender fra flade Danmark, pludselig kan omdannes til et mindre skiområde.
Med tilpas vind kan man foretage gode store carving sving hen over marken og eventuelt foretage tricks i luften, når sikkerheden sætter ind.

Som noget nyt, i hvert fald for mig, er AirBoards super sjovt.
Ved siden af en kortere bakke og tilhørende træklift bliver man udstyret en luftmadras, der har samme form som et surfboard.
Teknikken er ganske enkel. Ned at ligge på maven med hovedet forrest, hold fast i et håndtag på begge sider og så ellers afsted.
Hvis AirBoarded er på vej over i trækliften kan man lægge vægten over i modsatte side og man foretager en stille drejning. Hvis der er brug for hårdere manøvrer, sættes spidsen af støvlen i sneen og man kommer på rette kurs.

Det er den samme gode gamle teknik som at styre en trækælk, enten alene eller med en bagpassager.
5 minutters kørsel fra Obertauern ligger der ved vejen en gammel bjælkegård, der på sædvanlig vis er omdannet til bar og restaurant og her kan familien leje trækælke og gå op ad bakken og tage ture ned ad den præparerede sti.
De lidt mere dovne og nok også mere vovede tager kælken med bag på en snescooter og kører et godt stykke op i terrænet.
Så går det meget hurtigt, og jeg var tilfreds med, at det var sidst på eftermiddagen, hvor sneen var noget blød og opkørt.
Der er ikke noget at sige til, at kendte arrangementer fra rejsebureauets ugeprogram med middag, Jægerthe og efterfølgende kælketur, (som tidligere var meget populære), også kunne gå galt.
Når frosten sætter ind om aftenen, er det ren Formel 1, at kælke på en snoet og iset sti til bunden af bakken.

Start derfor kælketure uden alkohol, og glæd dig til den efterfølgende øl eller den østrigske snaps eller Obstler, som også er en fællesbetegnelse, for den brændevin som alle bønderne fra tidernes morgen, har fremstillet af gårdens frugter med forskellige varianter, så der er mindst én for enhver smag. Typisk er snapsene lavet på æble, pære eller valnød.

I den mere eksotiske ende tilbyder Obertauern også en bar, der serverer milkshakes med forskellige frugtsmage, og noget utraditionelt er de baseret på gedemælk og tilført spiritus efter eget valg. Det skal siges, at de smager ganske godt.

 

Skattejagt for de voksne

I midten af marts kan man gratis tilmelde sig en skattejagt-event, som består i, at der på at fladt areal på størrelse af en fodboldbane, er nedgravet 100 skattekister i ca. en ½  meters dybde og med et par meters mellemrum. Efterfølgende har en pistemaskine kørt arealet over og fjernet alle spor.

Reglerne er, at alle deltagere bliver udstyret med en hakke og efter startskuddet må man løbe ind og finde sit eget lille afgrænsede område, hvor der kan graves efter skattekisten og finder man en skattekiste, er man ude af skattejagten.

Alle præmier i skattejagten er sponsorerede og spænder fra et gratis 7 dages liftkort til en BMW i mellemklassen, så det en populært event, da der er mere på spil end en stor pose Haribo-slik.

 

For ski – og Beatles fans

Hardcore Beatles fans vil vide, at videoen til sangen HELP fra 1960’erne blev optaget i Obertauern, dvs. lige til venstre, hvor den første stolelift endte.
Dette faktum har måske ikke samme tiltrækningskraft som Jim Morrisons grav i Paris, men gennem årene har der stået et rustfrit flygel i stål på stedet for optagelserne og det sjovt at komme forbi.

 

Obertauern – For familier hvor teenagere også gider at være med

Obertauern er snesikkert og tilbyder også randonne og offpist skiløb, dog under mere kontrollerede forhold, end andre skisportssteder, som er mere kendt for deres offpist muligheder.

Byen er østrigsk, hyggelig, og nemt tilgængelig at komme til. Obertauern strækker sig langs en vej og binder ikke byen sammen i en kerne, som kendetegner nogle andre og mere charmerende skisportsbyer i Østrig.

Men det er i min optik ikke så afgørende, da den har sin egen charme og skiløbet er fantastisk og liftsystemet er effektivt.

 

Forrige artikelLofer – Familieparadiset i Østrig
Næste artikelParadiski – et paradis for skiløbere
Gæsteskribent
Skiavisen.dk anvender forskellige gæsteskribenter, der bidrager med nyheder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra skiverdenen. Denne artikel er skrevet af en gæsteskribent.