Flere svenske skidestinationer laver en række større investeringer for at skabe endnu bedre belysning på pisterne. Bedre lys over pisterne optimerer mulighederne for skiløb sent om eftermiddagen og om aftenen og giver dermed længere skidage. Herudover er LED-belysning en mere miljørigtig løsning, ligesom mere lys giver større sikkerhed på pisterne. 

Foto: Kläppen

Mere lys over de svenske skidestinationer vidner om, at flere destinationer er enige om, at det er værd at sætte store summer af til formålet, og at mere lys er til glæde for skigæster, antal skitimer, miljø og sikkerhed.

En halv million svenske kroner har Isaberg investeret i ny belysning frem mod denne sæson, ligesom en række andre svenske skidestinationer har gjort det. Nu er det LED-lys, der kaster lys ud på Isabergs hvide bakker, og der vil være tændt i et længere tidsrum, hvilket giver mulighed for endnu mere aftenski end før. Helt nøjagtigt torsdag og fredag fra klokken 17:30, hvor mørket er faldet på, og frem til klokken 21:00. I weekenden kan der tilmed løbes på ski på pisterne frem til klokken 17:00. Belysningen vil være udskiftet på familiebakken, børnebakken og delvist på Dalbakken, Mittlöpan og Slalombakken.

Skisportsstedet, der kun ligger nogle få timers kørsel fra København, er i forvejen et meget populært vinterparadis hos danskerne, og den nye forstærkede belysning vil kun øge interessen.

”Den forbedrede belysning på pisterne er en praktisk foranstaltning, LED er mere miljørigtigt og giver bedre lys. Men det kan give en stor effekt for skiløberne, for jo mere lys, jo længere bliver de mulige skiperioder, så man kan få lange dage på ski. Herudover åbner det i højere grad mulighed for at tage på ski en enkelt dag eller to, fordi man kan få så meget skiløb ud af selv en kort tur”, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

I det børnevenlige Kläppen i Sälen er belysningen på pisterne forud for denne skisæson ligeledes optimeret. Den gamle belysning erstattes af ny, moderne LED-belysning til en værdi af cirka 3 millioner svenske kroner. Investeringen i LED vil give et bedre lys for skiløberne, der vil blive brugt mindre energi end ved andre løsninger, og LED-lys er i det hele taget et vigtigt element i områdets miljøsatsning. Nu kan Kläppen dagligt holde åbent på pisterne helt frem til klokken 18:00, hvilket betyder virkelig mange timers kvalitetsskiløb på skiferien. Også en forlænget weekend med skiløb som omdrejningspunkt vil nu give mange timers skiløb.

Lofsdalen lyser også mere

Også Lofsdalen, som i forvejen er i gang med at optimere hele skidestinationen i et ambitiøst udbygnings- og forbedringsprojekt (Masterplan 2.0), tænkes der i bedre lys for at optimere aftenskiløbet og dermed forbedre gæsteoplevelsen. Belysningen er også her udskiftet til LED, som bruger mindre strøm og samtidig har en længere holdbarhed. Godt lys på pisterne giver herudover en forøget sikkerhed for skiløberne, som man lægger meget vægt på i Lofsdalen.

Orsa Grönklitt – også lys på børnebakkerne

Orsa Grönklitt udskiftede allerede for tre år siden deres pistebelysning, som stadig giver en effektiv aftenbelysning. Også derfor holder Orsa Grönklitt allerede åbent for aftenskiløb flere aftener i ugens løb. Tirsdage og torsdage 17:00 -19:00 er f.eks. dedikeret aftenski, og det gælder også på børnebakkerne.

Visit Sweden er en kommunikationsvirksomhed, der promoverer Sverige som rejsedestination og styrker det svenske brand internationalt. Vores vision er at skabe lyst til Sverige og inspirere flere udenlandske turister at rejse til Sverige. Vi er tilstede i 10 lande over hele verden og kombinerer lokal tilstedeværelse med markedsomfattende kommunikation. Visit Sweden ejes ligeligt mellem den svenske stat gennem Erhvervsministeriet og det svenske turisterhverv gennem Svensk Turism AB.

Forrige artikelSerfaus-Fiss-Ladis: 40 % på liftkort i forsæsonen
Næste artikelUstadige vejr- og sneforhold
Skiavisen
Skiavisen er Danmarks største skiavis med nyheder om ski og snowboard, lær at stå på ski og få anmeldelser af rejser og udstyr til ski.