Meget få danskere har fået øjnene op for skidestinationen Risoul i de sydlige franske alper - og det er synd og skam.

Den sydfranske skisportsdestination Risoul er næsten ukendt terræn for danske skiturister. Underligt, idet nabodestinationerne Alpe d’Huez og Serre Chevalier har masser af gæster fra vores breddegrader.

Skiområdet i Risoul er godt nok ikke helt så stort som hos de to naboer, men med 185 km præparerede pister har Risoul for langt de fleste rigeligt terræn til en uges skiferie.
Derfor kan det undre, at ikke flere danske rejsebureauer har valgt at satse på stationen. Men det hænger i høj grad sammen med danske skituristers hang til at vælge det sikre og velkendte.

Hvor Risoul set med danske øjne må rubriceres som “en overset perle”, forholder det sig anderledes med franskmændene selv. De udgør nemlig 60 procent af de besøgende gæster, hvilket normalt borger for kvaliteten. Blandt de resterende 40 procent er der flest hollændere efterfulgt af tjekker, hvilket er sjældent for et skisportssted i Vesteuropa.

Det er dog ikke kun danskerne, der endnu ikke har fået skibrillerne op for Risouls store potentiale. Generelt er der ikke særligt mange folk på pisterne, hvilket giver herligt meget plads og samtidig minimerer liftkøerne. Ikke mindst pisterne i udkanten af skiområdet kan man ofte have næsten for sig selv.

Den hvide skov
Risoul har fælles skiterræn med nabodestinationen Vars, og det lyder navnet La Forét Blanche – den hvide skov.

Områdets 185 km piste er fordelt på 116 pister – heraf 21 grønne, 45 blå, 40 røde og 10 sorte. Som enhver kan se, giver det flest udfordringer i de lette og middelsvære kategorier, og Risoul er da også perfekt for begyndere, letøvede og middelgode løbere. Eksperter har dog også visse skrappe nedfarter at boltre sig på, men kan skal ikke tage til Risoul, hvis man trives bedst på sorte pukkelpister.

Derimod er Risoul et paradis for snowboardere. Destinationen er kendt for at have en af Europas største funparks med en enorm halfpipe samt diverse andre akrobatiske udfordringer. Risoul tiltrækker derfor mange snowboard-entusiaster.

I den modsatte ende af skispektret er der også tilbud at hente, idet Risoul råder over 15 km langrendsspor.

Stor snesikkerhed
Skiløbet i La Forét Blanche når op til 2750 meter, hvilket ikke er specielt imponerende set med franske øjne. Til gengæld går skiløbet ikke længere ned end i 1675 meters højde, hvilket er en temmelig høj “bundgrænse”. Da alt skiløb således foregår over eller lige under de 2000 meter, giver det en høj grad af snesikkerhed.

Samtidig er terrænet godt indrettet, idet begynder-områderne med de grønne pister ligger lige oven for byen, så begyndere og børn ikke er henvist til en skyggefuld dal.

Derudover gøres der meget ud af pistepræpareringen, hvilket er en stor fordel for alle – ikke mindst pistefræserne. Såfremt snekvaliteten er i top, kan man sagtens leve med at køre adskillige gange op og ned ad den samme pist, og på den måde gør det mindre, at terrænet ikke er superstort.

Masser af sol
De fleste pister i Risoul er nordvendte, hvorimod det forholder sig omvendt på Vars-siden. Følgelig er der mere sol på pisterne i Vars, mens sneen til gengæld holder sig længere i Risoul.

Disse forhold har den fordel, at man om morgenen og sidst på dagen kan køre på Risoul-siden, mens man midt på dagen kan nyde solens stråler på Vars-siden – hvis solen vel at mærke skinner. Og det gør den langt det meste af tiden. De lokale turistfolk praler således af, at Risoul har over 300 solskinsdage om året. Årsagen er angiveligt den sydlige beliggenhed, der giver mere sol end i den nordlige del af de franske alper.

Den sydlige beliggenhed gør også, at trægrænsen ligger højt. Det betyder, at meget af skiløbet i La Forét Blanche foregår med lærketræer og grantræer på begge sider af pisterne, hvilket er både hyggeligt og smukt. Skovstrækningerne er også en fordel, når det sner og blæser. Træerne giver nemlig læ, samtidig med at man i dårlig sigtbarhed væsentligt lettere kan se, hvor man kører.

Et godt eksempel på den skovklædte idyl er Peynier-bjerget, som ligger på “den anden side” af Vars by. Det var her, at skiløbet i La Forét Blanche i sin tid startede, men i dag besøges det kun af ganske på skiløbere. Det er synd og skam, idet man på toppen af bjerget finder områdets suverænt flotteste udsigt samt det bedste sted at slikke sol.

Mange træklifter
Som alpin skiløber er der ikke meget at udsætte på Risoul, selv om destinationen har enkelte dårlige sider. Dog er de ikke så store, at det bør afholde nogen fra at rejse dertil.
Liftsystemet er således endnu ikke helt gennemmoderniseret. Derfor ser man en ualmindelig stor forekomst af træklifter, idet 31 ud af områdets i alt 52 skilifter er træklifter. Det kan være et irritationsmoment for den knap så veltrænede turist, da det immervæk er sjovere at bruge kræfterne på vej ned af pisterne end på vej op af dem. Dog investeres der løbende i nye stolelifter.

Desuden kan man godt mærke, at Risoul på det kommunikationsmæssige område endnu ikke har vænnet sig forpligtelserne ved at modtage gæster fra mange forskellige lande. Således kniber det gevaldigt med engelskkundskaberne på mange restauranter og i mange butikker. Som besøgende er det derfor en fordel at mestre et par franske gloser, selv om man de fleste steder kan gøre sig forståelig med fingersprog og lidt engelsk.

Billige priser
Det provinsielle præg har dog også sine fordele. Sammenlignet med andre franske skisportssteder er det generelt billigt at være turist i Risoul.

Derudover er Risoul en overskuelig lille by, der ligger langt fra den typiske franske satellitby, som mange ikke bryder sig om. Det er en fornøjelse at slentre rundt i den hyggelige hovedgade mellem diverse restauranter og specialbutikker så som slagtere og bagere.

Hvad det kulinariske angår, spiser man godt i Risoul. Byens suverænt bedste mad fås på restauranten Le Chalet, ligesom L’Assiette Gourmande også kan anbefales på det varmeste.

I dagtimerne finder man god og billig mad og en herlig solterasse på Le Cimbro, der ligger ved foden af pisterne i Risoul by. I Vars-området kan bjergrestauranten Le Barjo, der ligger dejligt centralt i området, anbefales.

Hvis man er til fuld skrue på nattelivet, skal man ikke tage til Risoul. Dog findes der enkelte barer og diskoteker, såfremt man har kræfter tilovers efter endt skiløb og en god middag.

Fakta
I Risoul kan det anbefales at lade sig indkvartere i den nye bydel. Lejlighederne er ganske velholdte, men er som sædvanligt i Frankrig ikke synderligt store. Bydelen ligger lige ud til pisterne og indeholder blandt andet restauranter, barer, supermarked samt en stor skiudlejning.

 

 

Forrige artikelSkirejser: Tiltrækkende Trysil i Norge
Næste artikelHintertux