Jeg får tit spørgsmål om, hvornår man skal skifte det ene eller det andet skiudstyr. Svaret er altid det samme: ”Når det giver mening”. Og hvornår gør det så det!?

Fra sæson til sæson sker der lidt. Som en lille smule og ikke introduktioner med med brask og bram. Innovationer sker gradvis. Fx er nyeste ski sjældent forbedret væsentligt fra en sæson til den næste. Venter du derimod fem, seks sæsoner mellem nye ski, så kan du mærke forskel. Det samme med alt andet skigrej. Også sikkerhedsudstyret. Nyt rygskjold er ikke nødvendigvis mere sikkert eller mere komfortabelt.

Vinteren 2023/24 er en undtagelse. Ikke mange sæsoner som denne giver det så meget mening at udskifte noget af dit skiudstyr. Særligt skistøvler og bindinger. Det er mere eller mindre – om ikke revolutionerende – så i hvert fald ekstraordinære introduktioner og en bemærkelsesværdig udvikling, der er sket og som bliver præsenteret netop sæsonen 2023/24.

Covid-19 betød i realiteten to sæsoner uden ski og ferier i sneen. Intet skiløb; ingen efterspørgsel på ski, skistøvler osv. Derfor var der lagre, som skulle tømmes, før nyhederne kunne introduceres. Lur mig om ikke R&D-afdelingerne det til trods ufortrødent har arbejdet videre. For jeg skal love for, at der er sparet op og kommet mange nyheder til denne sæson. Det er som om, at flere års udvikling bliver introduceret nu.

Skistøvler – alle med GribWalk

Alle skistøvler har nu GripWalk. Det er sikkerhed i skikælderen, på frokostrestauranten og til afterski, for med GripWalk glider du ikke, når du bare går i dine skistøvler.

GripWalk er ikke afhængig af mærke/brand. Det kører på tværs af alle mærker, og nye bindinger duer med GripWalk. Vær meget opmærksom på, hvis du har støvler med GripWalk og gamle ski, at forbindingerne kan udløses med den nye støvlesål.

Skistøvler – nu med Boa-spænder

Boa-spænder introduceres denne sæson og kører også på tværs af brands. Med et drejespænde over fodryggen kan du let og hurtigt tilspænde og justere skistøvlen. I stedet for at skulle justere trykket over fodryggen med to spænder, hvor du ofte i praksis enten går et helt hak op eller ned i fodfæstet, kan du med Boa-spændet finjustere ved blot at dreje med eller mod uret hhv. spænde og løsne.

Foto: Carsten Dreyer Rasmussen

Boa anvendes også på cykelsko, løbesko, sikkerhedssko, jagtstøvler, snowboard-støvler og andet fodtøj, hvor hurtig og præcis tilspænding ønskes. Det har længe været et ønske at få Boa på alpine skistøvler, men først nu er kabelspændingen tilstrækkelig pålidelig og stærk. Som nævnt er Boa lanceret på flere performance-skistøvler og er ikke specifik for et mærke.

Foto: Carsten Dreyer Rasmussen

Og så genintroduceres rear entry skistøvler

At tænke sig at skulle nævne bagudindstigning i umiddelbar forlængelse med omtale af performance-skistøvler; det ville for et år eller to siden, vel nærmest i et par årtier, have være helt utænkeligt. Bagudindstigning forsvandt (næsten) lige så hurtigt som Salomon først introducerede deres SX-modeller og så droppede teknikken igen. Det var tilbage i 1979, at Salomon bragede ind fra højre og ikke blot begyndte at producere alpine skistøvler – Salomon kom med en hel ny tilgang til skistøvler og med deres såkaldte ”rear entry-støvle med hælfastholdelse” var der dømt massiv salgssucces. Det var virkelig revolutionerende, og Salomon gik all in. Alle deres alpine skistøvler var rear entry, og til-og-med med succes i konkurrence, hvor Marc Girardelli vandt World Cup-løb i SX90 Equipe.

Næsten alle forsøgte at kopiere konceptet, men hælgrebet og tildels også fastholdelse af skinneben var ikke tilfredsstillende sammenlignet med støvler med overlappende skal og fire spænder, så rear entry forsvandt mere eller mindre. På nær nogle få begyndermodeller. For bekvemmeligheden ved bagudindstigningsstøvler og muligheden for nemt at tage skistøvlerne af og på har der aldrig været sat spørgsmålstegn ved.

Nu er bagudindstigning kommet retur. Sidst vi så bud på seriøse skistøvler med rear entry var i 1980’erne. At tage sine skistøvler på ved såkaldt “bagudindstigning” gør det meget lettere og absolut mere komfortabelt end at skulle bakse med at få foden ned i en fire-spænde støvle med overlappende skal.

Det nye er, at man nu kan spænde ordentligt til – faktisk kan man gøre det (og finjustere) hjemmefra og så åbne / lukke med skistaven eller den anden støvle. Det kalder Nordica for handfree, og de fire traditionelle spænder har Nordica HF erstattet med ét enkelt bagspænde, der er designet til at blive skubbet ned med din fod og åbnet med din skistav. Deraf navnet; håndfri. Spændet har også mikro lægjustering.

Foto: Carsten Dreyer Rasmussen

Skistøvler benytter sig generelt i stadig større grad også af naturlige materialer som fx kork. Det giver bedre kuldeisolering, og korken tilpasser sig i Nordica HF mere anatomisk omkring foden og benet end de gamle rear entry-inderstøvler. Brugen af kork låser således fod og ben for bedre hæl- og ankelgreb.

Skistøvle med bagudindstigning. Du kan ane korken i den åbne støvle. Foto: Carsten Dreyer Rasmussen

Lidt nørderi. Nordica HFs fremadrettede bøjning er relativt blød – og oprejst – sammenlignet med en standard overlapningsstøvle. Sideværts er støvlen derimod stivere. Generelt er Nordica HF designet til skiløbere, der vil fortsætte med at løbe seriøst på ski, også når form og fitnessniveau aldersmæssigt naturligt begynder at falde. Der, hvor komforten så småt overhaler ønsket om præstation.

Sikkerhedsbinding

For første gang i årtier er nu også sket noget med bindingerne. For 25-30 år siden roterede bagbindingen for optimal sikkerhed. Det virkede max ift sikkerhed, men det var ikke optimalt med manuel lukning som på Marker Rotamat. Man flyttede derfor rotationen til forbindingen med benefit om at gøre det er lettere at tage skiene på / klikke i bindingen ved automatisk indstigning. Og sådan har det være lige siden.

Men det er ikke den allerbedste sikkerhedsmæssige løsning, og nu – endelig – kombineres rotamat både i for- og bagbinding. Virkelig en (god) nyhed for forøget sikkerhed, når man falder bagover, hvor konventionelle bindinger ikke udløses med risiko for knæskade til følge. Knæskader udgør omkring 1/3 af alle skiskader og topper listen over de mest almindelige skader på ski. De er hovedsageligt forårsaget af baglæns fald. Undersøgelser viser i øvrigt, at kvinder har to til tre gange større risiko for at skade knæ og ledbånd end mænd.

“Gamle” bindinger er designet til at reducere risikoen for skader på underbenet under knæet, men de er ikke tilstrækkeligt beregnet til at forhindre skader i knæet. Det er her rotamat på bagbindingen atter kommer ind i billedet. Head / Tyrolia har med deres Protector-binding en full heel release-funktion, som væsentligt reducerer eller mindsker risikoen for knæskader og skader under knæet.

Hvem fremstiller og udvikler sikkerhedsbindinger?

Volumenen er der, men det er fortsat meget et nichemarked, og også i skiindustrien er der derfor sket en konsolidering. Mærker og brands er opkøbt, og hvad angår bindinger er der i dag blot fem producenter. Fx er Geze helt væk. Lidt pudsigt er både Head og Rossignol igen benytter de oprindelige brand-navne.

  • Marker er K2 Sports
  • Look er Rossignol
  • Tyrolia er Head
  • ESS V.A.R. er Atomic
  • Salomon er stadig Salomon
Forrige artikelVal d’Isère: Sæsonnyheder i 2024 med hoteller, restauranter og aktiviteter
Næste artikelVal d’Isère: Derfor skal du rejse til Val d’Isère i Frankrig i vinteren 2024
Per Henrik Brask
Per Henrik Brask, ski- og cykelekspert. Alle skisteder har noget at byde ind med, og gennem egne erfaringer beskriver Per Henrik, hvilke gæster som får størst glæde af skiområdet. Der er en form for brugsanvisning til destinationen. Per Henrik er forfatter til foreløbig otte bøger om cykling og skiløb samt et utal af artikler.