Skisikkerhed er noget af det, som har afgørende betydning for danskerne, når de vælger skisportssted til årets skiferie. Resultatet af en ny undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov taler sit tydelige sprog: 63 % mener, at det har stor eller afgørende betydning for den destination, der skal lægge pister til ens op- og nedture på bjerget.

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 26. september – 1. oktober 2018 og resultatet er derfor helt aktuelt. Der blev i alt gennemført 2410 CAWI-interview med et nationalt repræsentativt udsnit af danskere i alderen 20-70 år, hvoraf de 523 tilhører målgruppen af personer, som har været på skiferie inden for de seneste 3 år og/eller skal på skiferie i den kommende sæson.

Rigtigt mange danskere elsker skiferie, og den tæller blandt de vigtigste ferieformer i løbet af et kalenderår. Men ingen ønsker at komme hjem fra skituren med benet i gips eller en slem hjernerystelse. Høj sikkerhed på skidestinationerne er alfa og omega for at føle sig tryg og undgå uheld. Det kræver bl.a., at både vejrliget, hensynet fra andre skiløbere, ens egen respekt for færdselsreglerne på bjerget og egen færdighed på ski eller snowboard er på plads.

Svenskerne som foregangsmænd

Sverige gik tidligt i skisportens historie ind i et målrettet arbejde med at højne sikkerheden på fjeldene. Svenskerne opfandt bl.a. sikkerhedsbrochuren den ”Lilla Gula”, der formidler sikkerhed på ski med opmærksomheden rettet mod de 10 internationalt gældende sikkerhedsregler. Lilla Gula er udviklet og udgives af SLAO (Svenska LiftAndäggars Organisation), som er branchens samarbejdsorgan i blandt andet sikkerhedsspørgsmål. SLAO har udviklet regler og retningslinjer for at alt i bakken skal fungere på bedste måde for alle. SLAO tager ”trafikreglerne” og dermed skiløbernes sikkerhed alvorligt – med budskabet ”vilkår, regler og anbefalinger gælder for dig som benytter vores skiområde om vinteren”.

Dernæst er det er ude på skisportsstederne at det store sikkerhedsarbejde med bl.a. afspærringer med sikkerhedshegn samt afmærkning af pisteforløb med skilte, der er medvirkende til at gøre en forskel, når det gælder om at følge en valgt piste.

Sikre og kontrollerede skilifter med god personlig assistance, spiller også en rolle i den samlede sikkerhed, så man ikke risikerer at komme uheldigt på liften eller falde af den undervejs.

Den tekniske sikkerhed er omfattende og indbefatter mange medarbejdere til daglige sikkerhedskontroller på eksisterende liftsystemer, tjek af net samt sikkerhedskontrol af funparker og airbags. Ofte cirkulerer skipatruljer flere gange dagligt på pisterne og hjælper til gæsternes tryghed. De tager sig også af eventuelle materielle eller menneskelige skader, i tilfælde af, at der enten er noget med pister og liftsystemer eller der er behov for at yde førstehjælp til skiløberne.

Blandt svenske skidestinationer, der gennem mange år er kendt for at sætte fokus på skisikkerheden, hører bl.a. Kläppen og Branäs.

Kläppen

Kläppen ligger idyllisk placeret i Sälenfjällene i Dalarna, og der er gode skiforhold til både nybegyndere og øvede, og her er det vigtigt med sikkerheden i form af afspærringer og afmærkninger, for så har de forskellige færdighedniveauer mulighed for at vælge spor og fordele sig hensigtsmæssigt på pisterne. Er man allerede en dygtig skiløber, barn eller voksen, så er Kläppen med sine 37 gode varierede pister et område, der er et godt bud på en skiferie i Sverige.

Områdets skipatruljer arbejder systematisk og detaljeret med sikkerheden på pisterne og de er tidligt ude hver morgen for at tilse det hele. Her tjekkes hegn, og midlertidige skilte som ”Go Slowly” sættes op, hvor det er nødvendigt. Skipatruljerne kontakter de folk, der præparerer pisterne, hvis de støder på huller eller lignende.

Inden gæsterne ankommer til pisterne, kører skipatruljerne på snescootere for at tilse hele området, og når skigæsterne kommer, står patruljerne selv på ski for at se det hele fra gæsternes perspektiv. Sidste års store investering i en ny gondollift hjælper også på sikkerheden, da den er nem at bruge og har forbedret skiløbet ved at udvide udnyttelsen af fjeldet.

Branäs

Hos Branäs i Värmland betragter man sikkerhed på pisterne som noget der simpelthen skal være i orden. Der arbejdes ihærdigt på konstant at holde sikkerheden helt i top, især fordi der er mange børn på pisterne. Destinationen ansætter kun uddannede personer i skipatruljerne, som er i konstant cirkulation hele dagen lang. Både på snescootere og på ski. På den måde oplever de også området, ligesom gæsterne gør. Skipatruljerne i det selvlysende tøj er ude på pisterne tidligt om morgenen, tjekker skisikkerheden og ser, om der er sket noget i løbet af natten, som skal udbedres. I løbet af dagen udbedres også løbende, hvis det er nødvendigt. Alle er uddannet i førstehjælp, og mange har også en overbygningsuddannelse i sikkerhed.

Sikkerhedsarbejdet begynder allerede, når skipisterne planlægges. Det er en af de vigtigste faktorer, når skiterræn og nye pister tegnes, herunder hvordan pisterne løber gennem terrænet og hvordan underlaget ser ud. Der planlægges, så gæsterne får så sikre nedfarter som muligt, med stor tryghed til følge.

I Branäs byder skiferien på alt fra sorte nedfarter til flade familiebakker til leg og skiløb i behageligt tempo, og Branäs har flere år i træk vundet den store børneferiepris i kategorien ’Sveriges bedste skiområde’ for børnefamilier.

Gå på skiskole

Uanset om du er barn, ung, voksen eller senior – og hvilket færdighedsniveau du er på – er der altid en sikkerhedsgevinst at hente ved at gå på skiskole. At lære ny teknik eller blot at få ”pudset formen af” ved repetition af tidligere indlærte færdigheder, vil medvirke til at du bliver bedre til at bestemme retning og kontrollere farten i dit skiløb. Begge dele vil give dig en større skiglæde og forstærker dine muligheder for at undgå sammenstød med andre skiløbere eller hårde genstande i form af træer, liftanlæg m.v.

Under skiløbet bør alle skiløbere bære skihjelm, og for børn er det obligatorisk.

Forrige artikelTre mindre kendte gletsjerområder i Tirol
Næste artikelDen bedste tid: En familie skiferie