Foto: Emil Brandt

Uge 7 er danskernes store skiferie-uge. Næsten ligegyldigt hvor man er på skiferie i uge 7, skal man lige tænke sig om, inden man snakker højt om de andre i liftkøen.

Uanset om det er en der opfører sig uhensigtsmæssigt eller en af det andet køn, som ser ualmindeligt godt ud, så skal man lige overveje om det skal råbes ud over hele området. Vedkommende kunne nemlig med stor sandsynlighed være dansker, selv om det selvfølgelig er tvivlsomt, at danskere ikke opfører sig ordentligt i liftkøen.

Sådan er det også, hvis du tager til Saalbach eller Fieberbrunn. Her afvikles nemlig Freeride DM i ”kongeugen”, og der er derfor mulighed for at møde rigtig mange dejlige mennesker af begge køn. Freeride tiltrækker nemlig kun dejlige skiløbere, som er dedikerede til sporten på en måde, hvor der også er plads til hygge smil og masser af nye kammeratskaber.

En uge for alle.

Freeride DM 2020 skal måske nærmere betegnes som Freerideugen!? Det er nemlig ikke kun for dem, som vil deltage i konkurrencerne, men også et rigtigt godt sted, at snuse til den populære skidisciplin.

I løbet af ugen vil der nemlig være masser af fede tilbud, som er åbne for alle, under navnet Freeride DM Powder Days.

Her er der workshops med temaer som skitouring, løssne, teknik og alt muligt andet, som har med freeride og offpiste at gøre. Desuden vil der være mulighed for at teste masser af ski og snowboards fra en række brands under ugen. Dertil kommer at man naturligvis har mulighed for at overvære konkurrencerne og deltage i foredrag, filmaftner og selvfølgelig de hyggelige fester, samt den daglige hyggelige stemning på afterski.

Du kan finde mere information ved at følge Freeride DM’s facebookside eller på linket nederst i artiklen.

Konkurrencen

Det nye til 2020 er, at snowboard er tilbage på programmet! Derudover afvikles konkurrencerne som tidligere. Det vil sige, at man kan stille op i en juniorklasse fra 14-17 år, og en seniorklasse fra 18+ (skæringsdatoen er den 10. februar 2020. Der deles også op efter køn, samt efter disciplinerne ski og snowboard.

Der konkurreres efter internationale regler, og hele setuppet køres efter samme procedurer som under Freeride World Tour-afdelingen, som afholdes nogle uger efter i Fieberbrunn, med nogle små tilpasninger.

Dommerne der benyttes, har også internationalt niveau, og er vant til at dømme på højt plan.

Hvor man i Freeride World Tour allerede ved hvem der deltager i konkurrencen, har man til DM først et kvalifikationsløb, så man får den bedst tænkelige finale. Det betyder, at man har to ”konkurrencedage”, hvilket lægger lidt pres på afviklingen. Man skal nemlig have to dage med gode forhold. Derfor kan det under ugen være svært for arrangørerne at holde programmet til punkt og prikke, men – det er imponerende hvor professionelt det bliver tilpasset. Som freerider ved man jo, at vejret har stor indflydelse på sporten. Det gælder ikke kun til konkurrencer, men på alle skidage som altid planlægges efter vejr og sneforhold!

Fokus på sikkerhed

Freeride er en ekstrem-sport og dermed også en sport, hvor der er risiko for alvorlige skader. Derfor er arrangørerne meget opmærksomme på sikkerheden. Udover at konkurrencen selvfølgelig afvikles under samme høje sikkerhedsprocedurer, som til FWT-konkurrencerne, hvor der tages hensyn til vind, vejr og sneforhold, så er der sikkerhedsfolk tilstede. Der er helikopter, som kan få uheldige løbere ned fra bjerget og til nærmeste skadestue, og man har også et pre-kvalifikationsløb, hvor dommerne får lov at vurdere om deltagerne har et niveau, hvor det er forsvarligt, at sende dem ud på en eksponeret konkurrence-bjergside.

Dermed er det faktisk efterhånden sjældent, at der sker skader under DM.

Vil du gerne være en del af den største danske freeride-uge, kan du starte med at sætte kryds i kalenderen i uge 7. Prismæssigt kan man sagtens finde noget, som er under priserne på mange af de mere traditionelle uge-7-feriehits. Til gengæld får man her nogle oplevelser, som man ikke er i nærheden af på en traditionel skiferie…

freeridedm.dk

 

Forrige artikelREKORDMANGE GLADE SKILØBERE
Næste artikelKom billigt på ski