Kitzbühel har et af Alpernes mest forrygende afterskiliv, og skiløbet er bestemt heller ikke at kimse af

Er ægte østrigsk hygge og Gemütlichkeit kombineret med en aura af high society din primære prioritet for skiferien, findes der næppe noget bedre sted i Alperne end Kitzbühel.

Kitz, der er byens kælenavn, er en af de gamle klassiske vintersportsbyer, og netop alder er byens fornemste aktiv. Den har været købstad siden 1271, og de første turister indfandt sig allerede i slutningen af 1800-tallet.

Tidens tand har bibragt den charme og atmosfære, som ingen satellitby kan bygge sig til. Arkitektonisk udmønter det sig i et meget smukt bycentrum, hvor pragtfulde gamle stenhuse flankerer mondæne hoteller.

Og netop det mondæne er et andet af Kitzbühels kendetegn. lgennem årtier har byen om vinteren været mødested for det internationale bedreborgerskab, omend stjernefrekvensen ikke er helt så høj som for eksempel i schweiziske Gstaad.

“Jetsetternes 2. division” er til gengæld rigeligt repræsenteret. Det ses typisk om eftermiddagen, hvor det mere er pelse end skistøvler, der præger gadebilledet. Mange vintergæster i Kitz kunne således ikke drømme om at spænde et par ski på fødderne. De nyder i stedet de eksklusive forretninger, gourmet-restauranterne og spillecasinoet.

 

Få danskere

Den almindelige skiturist er dog også tilstede i rigt måI. Og som lidt af et særsyn for et østrigsk skisportssted er tyskere ikke det dominerende folkefærd. Englændere er den førende nationalitet, hvorimod skandinaver er knap så godt repræsenteret.

Det britiske islæt ses tydeligt på de mange pubber, der også præger bybilledet. Her udfoldes afterski-traditionen i fuldt flor, og dampende Glühwein, skummende fadøl og stærk Jägertee flyder i stride strømme. Også nattelivet er i top, og når de første skiløbere er ved at spænde støvlerne på, slingrer de sidste nattegæster hjem.

Allermest tryk på er der i den weekend i januar, hvor World Cup-cirkuset indtager købstaden. Da vælter det ind med gæster – både notabiliteter og skifans. Hahnenkamm-løbene blev afviklet første gang i 1930, og bortset fra årene 1938-45 samt 1988 (snemangel) er de blevet kørt hvert år siden.

Højdepunktet er lørdagens Hahnenkammrennen, der er det mest berømte og berygtede af alle styrtløb. Fra toppen af Hahnenkamm-bjerget i 1660 meters højde fører den legendariske piste Die Streif løberne ned mod målet i Kitzbühel by. Undervejs når løberne fra skisportens Formel 1-klasse op på hastigheder af 130 km/t.

 

Lav beliggenhed

For den almindelige turist er skiløbet glimrende, og med sine 170 km præpareret piste er “Skigebiet Kitzbühel” pænt stort set med østrigske øjne. Eneste minus er, at terrænet er relativt lavt beliggende. De to højeste punkter når således kun lige op omkring de 2000 meter, og det gør området meget udsat for mildt vejr og sparsomt snefald.

Dog har man investeret i et stort antal snekanoner, som forhindrer tidligere tiders risiko for sneløse områder. Men kunstsne er nu engang ikke så fedt at køre på som den ægte vare.

  Det største og bedst kendte delområde er Hahnenkamm-området. Her findes de fleste og stejleste pister samt den største koncentration af skiløbere.

Fra Pengelstein-bjerget kan man køre på ski eller tage liften videre til delområdet Jochberg-Pass Thurn. Ud over “Skigebiet Kitzbühels” højeste bjerg – Zweitausender på 2004 meter – indeholder dette område også en stribe brede cruisingpister, der er som skabt til letøvede og middelgode løbere.

 

Fest og fart på ”Hornet”

Det tredje og sidste delområde finder man på Kitzbüheler Horn i den modsatte ende af byen. Herfra har man i klart vejr en fremragende udsigt over Hahnenkamm-bjerget og Kitzbühel by.

“Hornet” er i de senere år blevet et samlingssted for snowboardere, hvilket ikke mindst skyldes den store funpark, som er placeret på stedet. Her finder man udover en 100 meter lang halfpipe også diverse spring og andre akrobatiske udfoldelser.

Traditionelle skiløbere er dog også velkomne på “Hornet”. Her kan de blandt andet måle deres kundskaber og mod på en speciel højhastighedsbane. I Hahnenkamm-området kan man også få målt tider på en slalompist med porte.

Endelig er der også mulighed for at løbe langrend. Når dette er muligt på alpine destinationer, ligger langrendsløjperne som regel nede i dalen, hvor sneen ikke altid er lige god, og solen ikke når så meget ned.

Men i Kitzbühel er der faktisk et højalpint langrendsspor oppe i terrænet på Hahnenkamm-bjerget, så langrendsløberne også kan få glæde af sol og skøn udsigt. Dette giver desuden mulighed for, at deltagere i en gruppe kan dele sig mellem langrend og alpint løb og så mødes til frokost.

 

Fakta

Kitzbühel er beliggende i Tyrol, godt midtvejs mellem Salzburg og Innsbruck, der begge har internationale lufthavne med flyruter fra Danmark. Derudover er det også muligt at køre med tog til byen, der har sin egen station.

 

 

Forrige artikelHøjt og herligt i Hovden
Næste artikelLavineudstyr