ABS P.RIDE Lavine-Airbag

ABS airbags lancerede forrige år deres ABS P.RIDE lavinerygsæk. De helt store forbedringer er fuld elektronisk aktiveringshåndtag, og muligheden for trådløst at sammenkoble alle i gruppens airbags, så de udløses samtidig, når en fra gruppen udløser sin rygsæk.

Aktivering via trådløs partnerfunktion

ABS P.RIDE er det første lavine redningssystem, der gør at et makkerpar eller en hel gruppe kan udløse hinandens airbags via trådløs forbindelse.

Statistikkerne viser, at omkring en ud af fem personer fanget i en lavine ikke aktiverer deres airbag eller gøre det for sent. Dette kan være, fordi de ikke erkender situationens alvor, undervurderer farerne eller er ude af stand til at nå deres aktiveringshåndtag. Aktiveringen med trådløs partnerfunktion i den nye ABS P.RIDE reducerer denne usikkerhed betydeligt. Et enkelt træk på aktiveringshåndtaget gør det muligt at aktivere din egen airbag, hele gruppes airbags eller airbaggen på en bestemt skiløber. Den trådløse forbindelse mellem rygsækkene oprettes automatisk blandt alle ABS P.RIDE rygsække inden for en radius af 10 meter, der sættes på ON samtidig. Hvilket sker når det indbyggede håndtag lynes ud af skulderstroppen og drejes rundt – så er airbaggen aktiv.

Spejlvendes håndtaget til positionen ON aktiveres en kontrol af det operationelle system, opladningsniveauet og korrekt placering af gaspatronen. LED-skærme på aktiveringshåndtaget giver klare oplysninger om status for de funktioner. Batteriet holder til ca. 30 skidage, og man tilkobler blot udløserenhedens strøm til et medfølgende USB kabel.

ABS P.RIDE – BaseUnit og Zip-Ons

P.RIDE lavinerygsæk er ligesom de andre ABS-modeller en basisenhed – det vil sige, at selve systemet er bygget ind i ”ryggen” af rygsækken, og at man så udenpå kan påhæfte forskellige Zip-on tasker. Her laves der 18, 32 eller 45 + 5 liter tasker til ABS P.RIDE , og flere andre brands laver tilsvarende zip-on tasker, som også er kompatible.

Komfort og pasform

Komforten i den nye P.RIDE er klart forbedret, her er bagpladen af rygsækken relativ hård, skulderstropperne er godt polstret på indersiden, og mavebæltet er især opgraderet så det både er polstret og så det kan indstilles i højden.

De to airbag-balloner er 30 % større end de tidligere versioner fra ABS, hvilket giver endnu mere opdrift og større chance for at blive i overfladen af lavinen. To airbags er bedre end en, ABS Twinbag er to adskilte balloner som fyldes med luft samtidig, men beskadiges den ene så vil den anden stadig være intakt og fuldt oppustet. Altså en ekstra og meget vigtig sikkerhed.

ABS P.RIDE

18 liter volume / vægt 3560 g

Pris: fra 7000 kr.

Vurderingen er, at ABS P.RIDE er et stort skidt for sikkerheden i lavine-rygsække. Den trådløs partnerfunktion gør det er endnu mere sikkert og nemt at aktivere sin egen og andres airbags. Det elektroniske tjek af funktionerne i airbaggen og monteringen af gaspartronen øger også sikkerheden, da man via kontrollamper kan se om systemet er klart.

Selve tasken er også virkelig lækker, og de nye skulderstropper og mavebælte samt den ret lave vægt gør, at man kan have tasken på hele dagen uden man nærmest mærker det. Der findes forskellige størrelser af tasker som kan ”lynes” på tasken og P.RIDE er derfor perfekt til både en powder dag i skiområdet eller skitouring med udstyr til flere dage.

Det er ikke billigt at anskaffe sig en lavinerygsæk, men ender man i et lavineuheld, så er hver en krone givet godt ud. Og får man aldrig brug for den, ja så er det jo endnu bedre.

 

Forrige artikelFuld fart døgnet rundt
Næste artikelWorley vinder sæsonpremieren i Sölden