Norges ambitiøse og upåagtede skiområde med 5-6 meters snefald på en dårlig sæson

Trysil, Hemsedal, Hafjell og Lillehammer kender vi, og vi valfarter dertil hver sæson. Hyggelige hytter, snesikkerhed, børnevenlighed og overkommelig afstand i bil fra Danmark. Norges populære skiområder behøver ingen introduktion. Anderledes er det med vestlandets skiområder som Voss Resort og ”nabobyen” Myrkdalen. Myrkdalen er så norsk som Myseost, Myrkdalen er mere sikker på sne end nordmændene er sikre på succes ved vinter-OL, og alligevel er Myrkdal, bare to timer fra Bergen, temmelig ukendt af danskere.

Det er en skam. Myrkdalen er et besøg værd. Her er pister – eller løjer om du vil – for begyndere til skibumser. For børnene er der eksempelvis flad og børnevenlig piste, der løber gennem et lille skovområde. For snowboardere og freeskiere er der skihop og skicross-bane. Og her er masser af plads og muligheder for off piste. Der satses kort og godt både på familieferier og entusiaster. Man vil have mel i munden og blæse samtidig

Heldigvis har Myrkdalen noget at have ambitionerne i. Efter nordisk målestok kan området tilfredsstille både familier og eksperter. Ikke at der nødvendigvis er et modsætningsforhold i det! Der er otte lifter, et begyndervenligt transportbånd og 22 pister til enhver smag, uanset om du er til præparerede pister, parks eller freeride. Det er Norge, så selvfølgelig kan du også løbe langrend.

Myrkdalen arbejder målrettet på at blive et af Norges største, og det kan man så gøre op på mange måder. Målt på antal solgte liftkortdage, så er området allerede i top 5. Godt hjulpet af en lang sæson, der løber april med. Der er sne nok til en længere sæson, men selv nordmændene begynder at tænke forår og andre aktiviteter end ski, når kalenderbladet vendes til maj.

Ambitioner og størrelse. Lad mig gøre det eksplicit. Det er sneen, du skal komme efter. Og du skal tage til Myrkdalen for områdets store vidder. Den bogstaveligt store åbenbaring ses, når du skuer ud over området. Der er pisterne, og så er der alt det andet – hele det snebeklædte og skibare fjell. Det er bare at vælge; piste eller off piste. Meget sne og få mennesker er en fantastisk kombination og med fantastiske off piste-muligheder til følge. Tag fx Kari Traa-trækliften og du har to røde pister ned plus et off piste areal så stort og ukompliceret i forhold til sikkerhed og fremkommelighed, at det bare er at komme nedad. Off piste her er ikke skovstrækninger, du løber gennem. Her foregår off piste i et stort åbent og areal.

Det siges, at altid regner i Bergen. De par gange, jeg har været der, har solen faktisk skinnet fra en skyfri himmel. Nuvel regner; det gør det i Bergen, og om vinteren sner det. Meget. Og endnu mere lidt inde i vestlandet , hvor Myrkdalen ligger. Det er således en af Europas mest snesikre destinationer. 5-6 meter på en dårlig sæson, 10-12 meter på en god. Myrkdalen har sammen med Røldal ry for at blive begavet med de største snemængder i Norge.

Norge kan være rigtig koldt. Når de tocifrede minusgraders inde i landet nærmere sig både 20 og 25, er temperatur på vestlandet mere konstant og måske blot minus 5-10 grader. Værd at huske, hvis skiferien foregår i januar.

Fra Bergen er der små to timer i bil med fine parkeringsforhold, når du ankommer. Du kan også taget toget til Voss og videre med gratis skibus til Myrkdalen. I Myrkdalen bor du i hytter eller på hotellet, som er stilrent og ganske moderne i indretningen. Det er på hotellets bar, at afterski foregår. En øl koster 200-250 norske kroner. Men som bartenderen smilende siger: ”Husk på, at kursen er 20 % lavere”. Skål og rigtig god skisæson.

Lokale helte og heltinder

Myrkdalen ligger tæt på Voss. Faktisk kører du lige forbi på vejen fra Bergen. Nordmændene er stolte af deres resultater i vinterdisciplinerne. Lokalt er mindst lige så stolte af deres egne, og i Voss hedder det sig, at det er den by har leveret flest OL-skimedaljer til Norge.

Blandt andre Kari Traa, der nu nok er mest kendt for at lægge navn til træningstøj, er fra Voss. Pukkelpisteløberen Kari Traa er mange gange verdensmester, vinder af Worldcuppen og har taget guld, sølv og bronze i freestyle til OL.

Lokal gourmet specialitet

Verden bliver mindre. Du kan få pizza alle steder på jorden, og efterhånden kan du også få raclette og fondue i alle skibyer – også i Mykrdalen – og ikke kun i Frankrig. De forskellige restauranter tæller således en italiensk med importeret pizzaovn, og en old school fonduerestaurant og en restaurant med norske specialiteter.

Den helt særlige lokale specialitet i Myrkdalen er ”Smalahove”,  og den fås mig bekendt kun i Norge, hvilket næppe er så overraskende. Det er et halvt fårehoved, som er saltet, røget og kogt i fire-fem timer. Fårehovedet serveres med kartofler, kålrabimos samt øl og snaps. En vestlandsk madtradition, som oprindelig blev spist som før-julemad i november og første søndag i december, men nu tilbydes Smalahove hele skisæsonen. Velbekomme – når pizza og raclette er for ordinært!

Om Myrkdalen

8 lifter

22 pister

23 kilometer præparerede langrendsløjper

Hotel beliggende 450 meter over havet

Højeste piste starter 1.060 meter over havets overflade

Forrige artikelOffpist og randonne i Gastein – fantastisk, men med omtanke
Næste artikel350 DANSKE SKILØBERE PÅ KURSUS
Avatar photo
Per Henrik Brask, ski- og cykelekspert. Alle skisteder har noget at byde ind med, og gennem egne erfaringer beskriver Per Henrik, hvilke gæster som får størst glæde af skiområdet. Der er en form for brugsanvisning til destinationen. Per Henrik er forfatter til foreløbig otte bøger om cykling og skiløb samt et utal af artikler.