Selvom skiløb naturligvis er sport, så er det jo også en fantastisk ferieform. For mange er skiferiens vigtigste ingredienser hygge og socialt samvær. Det opnår man måske allerbedst efter dagens aktiviteter, når man mødes til afterski og deler sin glæde og fejrer dagens skiløb i selskab med hundrede, måske tusinder af andre glade skiløbere.

Af Morten Agersnap

Alle skisportsdestinationer har steder, hvor man kan få fadøl med skum, akkompagneret med tyrolermusik eller andre schlagere.
Især Østrig er kendt for unik afterski og det nærmer sig en helt kunstart når musikken, skal være med til at præge stemningen. Nogle af de største afterskihits er også nået uden for skimiljøet. Tænk for eksempel på DJ Ötzis megahit Hey Baby, som i 90’erne også var en landeplage på danske diskoteker.

I Østrig er der også enkelte afterskisteder, som har sat sig så dybe spor i skiløbere, at deres rygte har spredt sig i hele Europa og dermed i sig selv kan trække masser af skiturister til sig.
Vi har set på nogle af de bedst kendte. Der er ikke tale om em rangliste og det er ikke sikkert der er blevet plads til alle. Men et er sikkert… Du går ikke forgæves, på nogle af stederne, hvis du er feststemt og vil have gang i den.

Saalbach                                                                                                                Saalbach er en af danskernes yndlingsdestinationer. Her valfarter børnefamilier til, for at nyde de altid velfriserede pister og det topmoderne liftanlæg.
Saalbach har også fået godt fat i herreturssegmentet. Kombinationen af fantastisk skiløb og et legendarisk festmiljø, er lige præcis det mange går efter. Et af stederne som er en særlig magnet på feststemte danskere er det sagnomspundne Hinterhag.

Hinterhags beliggenhed ved Kohlmaispisten, gør det til et naturligt samlingssted. Dertil kommer at deres lokale afterskiband, som spillede i mange år, tiltrak masser af mennesker, som Sussi og Leo i Skagen. Hinterhag er et af de bedst kendte afterskisteder blandt danske skiløbere. Et absolut must næste gang du er i Saalbach.

Sölden                                                                                                                  Gennem de sidste år, er Sölden blevet en sand magnet på danske skiløbere. Det fantastiske skiløb og snesikkerhed fra oktober til juni, er en naturlig årsag. Men Sölden er også blevet et hit blandt skiløbere som gerne vil kombinere skiløb med fest og glade dage. Et af de steder der virkelig er gang i efter dagens skiløb er afterskistedet Zum Kuckuck.

Med en beliggenhed lige neden for Gigijocks dalstation er det et naturligt samlingssted. Det er et klassiske afterskisted med udeservering og mulighed for at dække af i dårligt vejr. Det er ikke Alpernes bedst kendte afterskisted, men et perfekt sted at starte festen, inden man fortsætter til de legendariske klubber, Fire & Ice og Katapult.

St. Anton                                                                                                                     Det er næsten overflødigt at præsentere St. Anton. Stedet er indbegrebet af østrigsk ski og festkultur. Skiløbere fra hele verden komme hvert år her, dels for at opleve det fantastiske offpisteskiløb i bjergene, over den charmerende bjergby og dels for, efterfølgende at opleve den fede afterskistemning byen er berygtet for.
Problemet med St. Anton er, at det ville være en fornærmelse, kun at tage et afterskisted med. Her har man nemlig to af Verdens bedst kendte afterskisteder:

Legendarisk afterskisted, med masser af mennesker og legendarisk stemning, som folk vender tilbage for gang på gang. Siden 1989 har der hver eneste eftermiddag i vinterhalvåret været den vildeste afterskifest. Fra 15.30 til 19.30 spiller DJ Gerhard et repertoire af de mest kendte afterskihits. Som de selv i al beskedenhed kalder sig: Alle afterskisteders mor!
Eneste minus er, at man skal tage skiene ned til byen når festen slutter!

… eller KK har leveret afterskistemning siden 1965 og er en af de helt store legender i branchen. Her kommer de unge, som ikke kun gider lytte til schlagermusik som, Hansi aus Tirol og går amok efter en sjov dag i sneen. KK er nærmest berygtet for de mange, som har fået rigeligt under vesten og skal på ski ned til byen. I de seneste år står der vagter langs pisten, så man er sikker på at få alle helskindet ned:)

Ischgl                                                                                                                        Med et ry for at være for de lidt bedre stillede skiløbere, har Ischgl altid tiltrukket jetsettet fra Europa. Ikke desto mindre er afterskistemningen i den populære bjergby, meget folkelig og med fuld drøn på. Ischgl har de seneste år fået en renæssance blandt danske skiløbere. Selvom det helt sikkert hænger sammen med, at stedet har et fantastisk skiterræn, er der ingen tvivl om at også den vilde feststemning trækker mange til.

Det klassiske afterskisted i Ischgl. Mange billeder fra reklamer for Østrig og videoer på youtube er herfra. Feststemning og store fadbamser i to etager… En rigtig feststarter, som mange fortæller begejstret om.

Schladming                                                                                                                 Ligesom mange andre steder i Østrig er Schladming et sted der trækker mange danskere til. Skibyen som flere gange har afholdt alpin VM (senest i 2013) har udover et stort og godt skisystem også et fantastisk leben og ikke mindst råder de over Verdens største afterskisted, Hohenhaus Tenne.

Det kan på mange virke helt urealistisk. Men Hohenhaus Tenne har plads til ikke mindre end 3000 feststemte afterskigæster! Her bliver der hver dag gennem sæsonen hældt tusindvis liter øl indenbords og hamret utallige Willys og Flying Hirsch’s. Tenne ligger lige neden for VM-pisten og man kører bogstaveligt talt direkte ind i det når man kommer ned efter en god dag på bjerget.
Når der køres World Cup-slalom i Schladming er der bygget tribuner på taget af Hohenhaus Tenne og den dag er det en dyr øl på afterski. Billetter til de bedste pladser kan nemt koste 1000 euro. Alle andre dage er det lettere at komme til og festen er garanteret.

Forrige artikelSki Amadé – Skisportssteder i venlig konkurrence med hinanden
Næste artikelGuide til valg af off-piste-ski