Mange danskere rejser med god grund til de østrigske skisportssteder som Wagrain, Flachau, Schladming, Maria Alm eller områderne omkring Bad Gastein.

af Hans Wested

Alle disse skisportssteder ligger i forskellige østrigske regioner.
Men måske er det de færreste der er klar over, at disse steder kun er et udpluk af en samlet gruppe af skisportssteder inden for regionerne, som indgår i et markedsføringsmæssigt fællesskab, der har til formål at højne det generelle kvalitetsniveau, både hvad angår lifter og pister samt muligheden for at udvide skiferien med andre nye og specielle oplevelser.

25 skisportssteder
Fællesskabet hedder Ski Amadé og blev etableret i 2001. Det er baseret på, at alle skisportsstederne grundlæggende er i konkurrence med hinanden, men fordi det er i fælles interesse at tiltrække så mange skiturister som muligt til regionerne, er Ski Amadé en fælles organisation, hvor 5 regioner og 25 skisportssteder er repræsenteret og har lige indflydelse på at udvikle skisportsstederne.

Lederen af Wagrains turistbureau udtrykker det således, at Ski Amadé er som et mini EU-marked, hvor det enkelte skisportssted kun kan klare sig i konkurrencen ved at samarbejde med de nærliggende skisportssteder.
Det betyder, at man kan bruge det samme liftkort indenfor Ski Amadé på tværs af alle skisportssteder og benytte sig af i alt 760 km pister.

Det unikke ved opstarten af Ski Amadé i 2001, var en aktiv anvendelse af de indbyggede chips i liftkortene og dermed muligheden for at indsamle alle data på, hvor og hvor meget det blev brugt.

I opstarten af samarbejdet blev den samlede omsætning ved salg af liftkort opgjort og via en fordelingsnøgle blev de skisportssteder, der havde investeret mest i moderniseringen af deres liftsystem ekstra honoreret, hvilket ansporede de øvrige skisportssteder til også at foretage investeringer.

I takt med at alle liftsystemer blev moderniseret blev en anden fordelingsnøgle besluttet. Den fokuserede på hvor mange gange at liftene blev benyttet, hvilket ansporede det enkelte skisportssted til at foretage en bedre præparering og vedligeholdelse af pisterne.
I dag er fordelingsnøglen yderligere nuanceret, idet man måler på hvor lang tid den enkelte skiturist opholder sig i området eller kommer tilbage ved at benytte skibusserne.
Alt i alt er Ski Amadé et fantastisk koncept for at fastholde skituristerne gennem en løbende udvikling af lifter og pister. Derudover tilbydes et væld af spændende pakke-oplevelser, der kan tilkøbes og yderligere gør konceptet endnu mere specielt.

Ski Amadé – Made my day

Ski Amadé har gennem årene udvidet tilbuddet af pakke-oplevelser, til alle målgrupper som den samlede børnefamilie, freeride-teenageren der ikke gider sine forældre en fuld skidag eller det nyforelskede unge eller modne par, der gerne vil krydre skidagen med lidt ekstra luksus.

Inden for Ski Amadé findes i alt over 30 forskellige pakker og det nyeste tiltag for vintersæsonen 2017/18 er Ski Amadé – Made my day som blandt andet indeholder disse pakker:

“Linkt to heaven day”
Mange skisportssteder giver mulighed for at tage liften en times tid før andre og være den første på nypræparerede pister eller mærke suset ved at køre i den nysne der er faldet over natten.
Med over 200 meter over tagene i Wagrain kan denne oplevelse suppleres med at starte med morgenmad i den helt nye gondollift G-Link, der (langsomt) kører vandret og forbinder 2 bjergtoppe.
En flot serveret morgenmad med champagne, bjørneskindstæpper og en fantastisk udsigt bliver om eftermiddagen efterfulgt af massage drive-in og action-fotoshooting, der tages af en sportsfotograf.
Det er et oplagt romantisk tilbud til parret, der er på skiferie for første gang sammen.

“4 Peek Drinks & Nibbles Tour“                                                                               Hvis man en dag vil nyde den østrigske Gemütlichkeit, og overgive sig til et overflødighedshorn af lokale madspecialiteter, kan man tage turen 4 Peek Drinks & Nibbles Tour, som er en guidet tur over 4 bjergtoppe og besøg i 4 hytter.
Turen afsluttes med regionale ”tapas specialiteter” og østrigsk vin til after-ski. Dette er et spændende tilbud til familier eller par der gerne vil forkæles en dag og samtidig kan få skiundervisning af de erfarne skiguider, der gerne vil lære fra sig og ikke kun er gode til at fortælle anekdoter fra området.

”Reload in Dorfgastein”                                                                                               For at illustrere variationen af kreative oplevelses-pakker kan man også benytte Reload in Dorfgastein, som kombinerer skiløb, yoga og vandring.
Dagen starter med ski-yogaøvelser på toppen af Fulseck bjergtoppen. Dernæst fører ski-guiden deltagerne forbi de smukkeste steder, med flere yogaøvelser.
Frokosten bliver serveret i en hyggelig hytte og om eftermiddagen bliver skiene skiftet ud med snesko for at opsøge steder med en særlig flot udsigt.
Denne oplevelse ER ganske speciel, men med nærmere eftertanke også et spændende tilbud på 4. dagen i skiugen, hvor trætheden og ømheden begynder at sætte ind.

“Absolut Park Rat Day“
Et særkende for området Flachauwinkl-Kleinarl er, at der er anlagt flere snowparks på forskellige niveauer, hvor især de unge snowboardere og freeriders kan udfolde sig.
I oplevelses-pakken Absolut Park Rat Day kan man forbedre sin freestyle-teknik sammen med en coach.
Til frokost er der gode burgers i Chill House og eftermiddagen afsluttes med at man bliver ”skudt” af snowparkens mediehold, via en drone.
Det skal fremhæves, af det nybyggede Chill House er rigtig godt tænkt til de unge, der dyrker freestyle og ikke orker en hel dage med forældrene på pisterne.
I Chill House kan man lege på klatrevæggen, køre skateboard på ramper (når vejret er helt umuligt) eller hænge ud i sofaerne og spise sin medbragte mad.
Det er et fantastisk tilbud som nok bliver kopieret af andre skisportssteder.

Ski Amadé – Kan kun anbefales                                                                               Som tidligere skrevet er Ski Amadé et rigtig godt koncept. Det kræver at man er kørende i bil for at kunne udnytte de forskellige områder, ved at køre ca. ½ time til tre kvarter, afhængig af ens udgangspunkt.
Hvis man tager bilen, er det hele køreturen værd.

Forrige artikelSalzburger Saalachtal: Et mekka for turskiing og langrend
Næste artikelØstrigs bedste afterskisteder
Skiavisen.dk anvender forskellige gæsteskribenter, der bidrager med nyheder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra skiverdenen. Denne artikel er skrevet af en gæsteskribent.