Forrygende Frankrig

Det bedste skiløb i Europa finder man ubetinget i Frankrig. Til gengæld er det ikke billigt, ligesom overnatningsforholdene ofte lader noget tilbage at ønske

Er du typen, for hvem et stort og varieret terræn er det vigtigste parameter for en god skiferie, så drag til Frankrig. Intet andet land i verden råder nemlig over så mange store skiområder, og her finder du uden sammenligning det bedste skiløb i Alperne.

Verdens største sammenhængende skiområde, De 3 Dale, ligger således i Frankrig, og det samme gælder andre skimastodonter som Paradiski (Les Arcs og La Plagne), Portes du Soleil (Avoriaz m.fl.) og L’espace Killy (Tignes og Val d’Isere).

Kvalitets-skiløbet sikres også af, at de franske skiområder generelt ligger højere end i de øvrige alpelande. Det giver en høj grad af snesikkerhed, og i en tid med stigende temperaturer på grund af den globale opvarmning kan det ikke mindst i det lange løb vise sig at blive guld værd.

Eksperter kan glæde sig over, at man i Frankrig finder det mest udfordrende skiløb i Europa. Det bør dog ikke skræmme knap så gode skiløbere væk, da landet også råder over masser af velegnede pister til begyndere og letøvede.

Langt de fleste steder er liftkvaliteten ligeledes i top. Der investeres store summer i at modernisere og vedligeholde lifterne, og hvis man ser bort fra begynderlifterne, er træklifte på mange destinationer efterhånden lidt af et særsyn.

Den høje standard inden for lifter, pister og beliggenhed fås dog ikke gratis. Priserne på liftkort og overnatning er generelt dyrere end i lande som Østrig og Italien, og det samme gælder for mad og drikke.

Samtidig finder man ikke den samme grad af hygge som i for eksempel Østrig. Det kan blandt andet mærkes på afterskien, der slet ikke når østrigske højder. Nuvel, på steder med mange yngre udenlandske gæster – som for eksempel Val Thorens, Tignes, Avoriaz og Alpe d’Huez – kan der være ganske godt gang i den, men den mere afmålte franske stil skinner stadig igennem. Bedst afterski finder man typisk på barer drevet af udlændinge, ikke mindst på engelske pubber.

Satellitbyer

Arkitektonisk set betaler man mange steder en pris for de højt beliggende skisportsbyer. Disse er typisk bygget højt oppe i terrænet udelukkende med skiløb for øje og går under fællesbetegnelsen “satellitbyer”. Desværre står den arkitektoniske udformning kun sjældent mål med de skimæssige kvaliteter, hvilket nogle steder har resulteret i fæle og stemningsforladte betonrædsler.

Retfærdigvis har man i adskillige satellitbyer gennemført deciderede forskønnelseskampagner, og mange af dem ser væsentligt mere indbydende ud i dag end tidligere. Samtidig drager de færreste på skiferie for at studere den lokale arkitektur – her er andre forhold vigtigere, så rygterne om satellitbyernes deprimerende indvirkning på humøret er stærkt overdrevne.

Samtidig råder Frankrig også over adskillige små hyggelige skibyer, der ikke lader Østrig meget efter – Valloire er et godt eksempel.

Små lejligheder

Mere alvorligt er det derimod, at satellitbyerne er domineret af store lejlighedskomplekser, hvor de enkelte lejligheder ikke just er overvældende store – tværtimod.

Her ruttes bestemt ikke med kvadratmetrene, og mange af sengepladserne er “skuffer”, som ved nattetide kan trækkes ud af væggen. Det gælder således om at kende sine bofæller særdeles godt eller medbringe en stor portion tolerance, hvis man skal bo flere end to personer i en lejlighed af standardstørrelse.

Franskmændene er dog opmærksomme på problemet, og i det meste nybyggeri er lejlighederne større, men desværre er antallet af ”kosteskabs-lejligheder” stadig stort.

Alt i alt er Frankrig det perfekte land for inkarnerede skiløbere, for hvem priser og overnatningskomfort ikke er det vigtigste. Anderledes forholder det sig med begyndere, for hvem det er lidt spild at betale ekstra for et liftkort til et megastort område, som man slet ikke har behov for. Børnefamilier kan også finde billigere lande, om end franske destinationer er glimrende til familier, hvor medlemernes niveau ikke er ens, da der så er noget for enhver smag.

Gode franske destinationer, hvis du skal afsted med …

… familien: Les Menuires, Valmorel, Valloire, La Rosiere.

… kæresten: Les Deux Alpes, Meribel, Risoul, Serre Chevalier, Paradiski.

… vennerne: Val Thorens, Avoriaz, Tignes, Alpe d’Huez.

 

Forrige artikelAmerikansk skilegende løber for sidste gang i Åre
Næste artikelEn legende er død