Intet andet land når Østrig til skistøvlerne, når det handler om hygge og bragende afterski. Til gengæld er skisportsstederne knapt så højt beliggende, hvilket mindsker snesikkerheden 

Hvis skiferie for dig primært handler om at have det sjovt og more sig, så tag til Østrig. Her kan du være sikker på at opnå den feel good-fornemmelse, som selv det største og bedste skiterræn ikke kan skaffe alene.

I Østrig finder man nemlig en hygge, som er ganske tæt på dansk mentalitet. Denne gemütlichkeit opleves bedst i de mange mindre skiområder, som præger alpelandet. Her kommer man mange steder ganske tæt på den alpeidyl med snedækkede landsbyer og skovklædte pister, som de fleste skiløbere drømmer om.

Af samme grund har Østrig altid haft en stor plads i danske skiløberes hjerter. Det gælder i høj grad for børnefamilier, der drages af hyggen, ligesom unge partyløver også finder optimale forhold.

Det skyldes, at man i Østrig finder et afterski-liv, som ingen andre nationer kommer bare i nærheden af.  Østrig er afterskiens moderland, og den ædle disciplin dyrkes overalt i alpelandet, hvor dampende Glühwein, skummende fadøl og stærk Jägertee drikkes i stride strømme.

På de større østrigske skisportssteder festes der igennem i en grad, som kan måle sig med Ibiza og græske Ios i sommersæsonen, og her er mindst lige så stor fart på natpisterne som på dagpisterne.

Lav beliggenhed

Såfremt uanede pistekilometre står højt på ønskesedlen, skal man se sig godt for, før vinterferieresidensen henlægges til Østrig. Her er kun ganske få af de helt  store områder, hvor pisterne er så rigelige i antal, at de færreste kan komme igennem dem alle på en uge. Men de findes, og blandt de større er St. Anton og Ischgl. Derudover kan man på mange østrigske skisportssteder købe liftkort, der også gælder til nabodestinationerne, og på den måde når man op på store skiområder, som dog vel at mærke langtfra alle er direkte forbundet med hinanden.

Østrigs klart største handicap er den generelt lave beliggenhed. I vintre med knap så store forekomster af “det hvide guld” er østrigske destinationer mere udsatte for snemangel end i nabolande som Frankrig, Schweiz og Italien.

Der findes dog undtagelser, som bekræfter reglen om de lavt beliggende østrigske destinationer. Steder som Ischgl og St. Anton er begge højt beliggende, og her er der en udbredt grad af snesikkerhed. Specielt St. Anton udmærker sig næsten hver vinter som stedet i Østrig med de største snemængder. Helt sikker på sne er man også på de destinationer, hvor man råder over en gletcher. Det gør, at destinationer som for eksempel Zell am See og Sölden altid har skibare pister, uanset hvilket lune vejrguderne er i.

Spis ude

For kør-selv-gæster er Østrig at foretrække frem for Frankrig og Italien – primært på grund af den kortere afstand fra Danmark. Derudover kan man også benytte sig af de tyske landeveje en meget stor del af vejen.

Ønsker man selv at lave aftensmad, er Østrig derimod ikke det ideelle sted, da landet overnatningsmæssigt er kendetegnet ved små og hyggelige morgenmadspensioner. Hoteller og lejligheder finder man derimod ikke mange af, så overnatningen er lagt an på, at man spiser ude.

Der tales tysk i Østrig, så kan man huske lidt af skolelærdommen, kan man gøre sig forståelig overalt. På de større skisportssteder tales der også noget engelsk på de fleste restauranter og forretninger, så man skal ikke fravælge Østrig af sprogmæssige årsager.

Samlet set er Østrig et ideelt skisportsland for de mange skigæster, for hvem kæmpestore og højalpine skiområder ikke er det eneste saliggørende. De feststemte finder heller ikke noget bedre skiland på hele kloden, hvorimod inkarnerede pistefræsere nok bør kigge mere i retning af Frankrig. Begyndere og letøvede har rigeligt med terræn på de østrigske destinationer, men til gengæld rammes de ofte af, at begynderpisterne tit er de lavest beliggende og derved er mere udsatte ved snemangel.

Gode østrigske destinationer, hvis du skal afsted med …

familien: Wagrain, Nauders, Zillertal, St. Johann, Galtür.

… kæresten: Kitzbühel, Badgastein, Westendorff, Lech.

… vennerne: St. Anton, Ischgl, Saalbach/Hinterglemm, Sölden.

Forrige artikelDansk virksomhed gør det muligt at arbejde som ski- eller snowboardlærer på 6 kontinenter
Næste artikelHånd- og fodvarmere er et must på de kolde dage