Lige før jul åbnede Scandinavian Mountains Airport, der gør det meget hurtigere for danske gæster at besøge Trysil og Sälen, der er henholdsvis Norges og Sveriges mest besøgte skisportssteder

 

Hidtil har der været noget af en rejse forbundet med at besøge skidestinationerne Sälen og Trysil. Enten skulle man på en lang køretur fra Danmark i egen bil – for jyder startende med en færgefart – eller også har man skulle flyve til for eksempel Oslo og så tage bus, tog eller leje bil derfra.

Men fra den kommende skisæson bliver det hele meget lettere og hurtigere. Kort før jul åbnede nemlig Scandinavian Mountains Airport, der ligger i Sverige, men ganske tæt på den svensk-norske grænse.

Fra den nye lufthavn er transporttiden til det nærmeste skiområde i Sälen blot 10 minutter, mens det varer 40 minutter at køre til Trysil. Fra lufthavnen går der busser til de to destinationer, ligesom man kan leje bil eller hyre en taxa.

En noget anderledes, om end ganske eksotisk mulighed for at komme fra lufthavnen til Sälen, er at køre i hundeslæde. Det er firmaet Peakpoints, der tilbyder den noget utraditionelle transportform, hvor man trukket af 10 Alaskian Huskies-hunde kører gennem smuk natur på vejen ud til Hundfjället, Tandådalen og Högfjället, som er tre af delområderne i Sälen. Turen i hundeslæde varer mellem tre kvarter og en time.

Scandinavian Mountains Airport har direkte flyvninger til lufthavnene i Kastrup og Aalborg. Vinteren igennem er der afgange til og fra Kastrup torsdage og søndage, og til og fra Aalborg om søndagen. De to ruter opereres begge af SAS.

 

Opdelt skidestination

Det skønnes, at de fleste danskere vil kunne afkorte rejsetiden til Sälen med omkring otte timer ved at benytte den nye lufthavn. Og hvad er det så, der venter i den svenske skidestination?

Sälen er ikke én stor skisportsby, men består derimod af flere separate skiområder, hvoraf nogle hænger indbyrdes sammen. De fire delområder hedder Tandådalen, Hundfjället, Tandådalen og Högfjället, og tilsammen råder Sälen over 100 pister med en samlet længde på 82 km, og gæsterne bringes op ad bjerget af 90 forskellige lifter.

De 82 km pister gør ikke Sälen til Sveriges største skisted målt på pistekilometre, men til gengæld er Sälen Sveriges største, hvis man måler på antal gæster. Det højeste skibare punkt i Sälen udspringer 860 meter over havets overflade, og den totale faldhøjde er på 303 meter.

Sälen henvender sig i høj grad til børnefamilier, og derfor er der også adskillige deciderede børneområder. Til de større børn samt eventyrlystne voksne er der også flere snowparks med diverse akrobatiske udfordringer. Flere steder er der også aftenskiløb til de fitte, der ikke har fået nok i dagtimerne.

Fordi Sälen består af fire delområder, er der ekstra mange restauranter at vælge mellem, da der er et godt udvalg i alle områder. Tilsammen har Sälen over 50 forskellige restauranter, hvoraf nogle ligger i skibakkerne, mens andre ligger nede ved indkvarteringsstederne.

Den nye lufthavn har fungeret som en vækstmotor for hele Sälen-området. Op til den nye sæson er der bygget flere nye overnatningssteder, og yderligere er på vej. Derudover har den lokale kommune investeret i nye veje, elforsyning og affaldshåndtering. Så gæster, der tidligere har besøgt Sälen, vil udover lufthavnen opleve diverse nyskabelser.

 

Varieret skisportssted

I modsætning til Sälen er Trysil ét stort sammenhængende skiområde, der er bygget rundt om Trysilfjellet, som er 1132 meter højt. Det sammenhængende skiområde består officielt af fire delområder, men det mærker man ikke så meget til som gæst.

Trysil er Norges største skisportssted, både hvad pistekilometre, omsætning og antal gæster angår. Det råder over 78 km piste, der er fordelt på 68 enkeltpister, og dertil kommer 31 lifter.

Den højeste pister starter i 1100 meters højde, og den samlede faldhøjde i Trysil er på 685 meter. Ligesom Sälen er også Trysil velforsynet med aktivitetsmuligheder, og her finder flere snowparks, tre barneområder, muligheden for aftenskiløb samt 100 km langrendsløjper.

Gæsterne i Trysil kan stille sulten på over 30 restauranter, hvoraf hovedparten holder en ganske høj standard. Gengangere i Trysil vil i den kommende sæson erfare, at Restaurant Skipaviljongen er revet ned og erstattet af Restaurant Fjellroa, som er mere end dobbelt så stor som den gamle.

Lig Sälen henvender Trysil sig ikke mindst til børnefamilier, og der er både skiskole og skibørnehave for de yngste. Begge er opkaldt efter maskotten Valle, der er en kæmpestor snemands-bamse i blødt plyds. Ugen igennem er han desuden rundt i skiområdet og give kram og chokolade til børnene.

Pisterne i Trysil er relativt varierede med nedfarter i alle sværhedsgrader. Der er flest af de lette pister, mens de bedre skiløbere finder gode udfordringer i Høgegga, der er Trysil-fjeldets mest udfordrende område med en stribe sorte nedfarter.

Udbuddet af overnatning er meget varieret i Trysil, hvor de mange traditionelle hytter er suppleret af både ferielejligheder samt to topmoderne og ganske luksuriøse hoteller – henholdsvis Park Inn Trysil Mountain Resort samt Radisson Blu Resort.

 

Fakta

Skiområderne i Trysil og Sälen er ejet af firmaet Skistar, der driver seks skicentre i henholdsvis Sverige, Norge og Østrig. Både Trysil og Sälen besøges af mange danske skigæster, og begge steder udgør danskere den største gruppe af udenlandske skiløbere.

Både Sälen og Trysil har en lang sæson, der som regel går fra november eller starten af december til slutningen af april.

  Scandinavian Mountains Airport er privatejet og den første lufthavn, som er blevet bygget i Sverige i 20 år. Lufthavnen har fire gates samt en café og en taxfree-shop.

Læs mere om både Trysil og Sälen på www.skistar.com.

Forrige artikelÖtztal – Der hvor A7 ender.
Næste artikelAll mountain ski Head KORE 93