La Via Lattea er et af Alpernes største skiområder, og det breder sig fra Italien ind i Frankrig

 

Foto: Jesper Møller, Turismo Torino og Office de Tourisme Montgenevre

Når vi danskere hører navnene Mælkevejen og Milky Way, forbinder vi det uvilkårligt med stjernehimlen eller en kendt chokoladebar.

Men i skisportskredse har Mælkevejen en anden betydning. La Via Lattea (Mælkevejen) er nemlig navnet på et af Alpernes største skiområder, og det råder over ikke færre end 400 km præpareret piste. Dertil kommer ganske glimrende offpistmuligheder, diverse funparks samt 50 km langrendsløjper.

Det enorme skiområde opstod, da man i sin tid forbandt naboområderne Sestriere, Sauze d’Oulx, Cesana/Sansicario, Claviere og franske Montgenèvre til ét stort af slagsen.

Mælkevejen rummer over 200 pister, så i sagens natur er der masser af udfordringer til de besøgende skiturister. Pisterne spænder lige fra næsten flade begynderbakker til kulsorte pukkelpister, om end der er klart mest af det mellemsvære terræn.

De færreste når dog så mange pister igennem på en uges skiferie, og det skyldes til dels logistikken i området. Mælkevejens eneste store mangel er nemlig, at delområderne ikke hænger optimalt sammen.

Nuvel, Mælkevejen har den fordel sammenlignet med mange andre store skiområder, at man ikke skal ud og køre med bus, men kan løbe på ski fra den ene ende til den anden. Men afstanden mellem yderområderne samt visse gamle og langsomme forbindelseslifter gør, at der er uforholdsmæssig megen transporttid.

I praksis oplever man derfor ofte, at Mælkevejen deles i to, hvor skigæsterne enten kører i de godt sammenhængende områder Sestriere, Sauze d’Oulx og Sansicario – eller holder sig til de tilsvarende velforbundne Claviere og Montgenevre. Og der er jo lidt synd, når nu der er så stort et samlet terræn at boltre sig i.

Skulle man få lyst til at henlægge skiferien til Mælkevejen, skal man være opmærksom på, at der er en række forskelle byerne og skiområderne imellem. Derfor følger her en miniguide til Mælkevejens delområder.

 

Sauze d’Oulx

Sauze d’Oulx (udtales sause duls) er den næstmest besøgte af Mælkevejens stjerner.

Der er ikke mindst mange britiske gæster, og selv om briterne sjældent står specielt godt på ski, forstår de til gengæld at feste. Det sætter sit tydelige præg på Sauze d’Oulx med diverse engelske pubber og andre værtshuse.

Sauze d’Oulx består af to bydele. Den nederst beliggende i 1500 meters højde stammer helt tilbage fra Middelalderen, og blandt de de aldrende stenhuse i de brostensbelagte gader finder man mange gode restauranter. Den øvre og nyere bydel ligger, hvor skiområdet starter.

Sauze d’Oulx råder over et stort og dejligt skiterræn, hvor der ikke mindst er mange idylliske skovpister. Der er også mange gode og hyggelige bjergrestauranter at vælge mellem.

Eneste minus ved Sauze – som byen blot kaldes i folkemunde – er positionen som en af Mælkevejens to yderområder. Herfra er der meget lang vej til franske Montgenevre.

 

Sansicario

Der ligger blot en håndfuld huse i Sansicario, og næsten ingen turister bor her. Det har den fordel, at man ofte har pisterne i Sansicario næsten for sig selv.

Udover pister med særdeles god plads har Sansicario endnu et lokkende tilbud. Her finder man nemlig den olympiske bob- og kælkebane, som blev benyttet, da Torino i 2006 var værtsby for Vinter-OL.

Som turist er det muligt at få en tur i den såkaldte Taxi-bob, hvor man med op til 130 km/t suser ned gennem 19 sving. En professionel kører styrer bob’en, men ikke desto mindre er det en sindsoprivende oplevelse, hvor man totalt mister orienteringen undervejs. De fartglade vil elske en bobtur, mens de knap så modige bør holde sig langt væk.

Ristorante Soleil Boeuf for foden af Rio Envers-liften er et fint sted at spise frokost.

 

Sestriere

Sestriere er Mælkevejens hjerte. Det er her, man finder flest pister, flest mennesker og flest overnatningssteder.

Det er også her, at de største skimæssige udfordringer findes, selv om der bestemt også er mange lette pister. Sestriere råder også over mange moderne lifte, så Sestriere er Mælkevejens ubestridte midtpunkt.

De første huse i Sestriere blev bygget i 1934, hvilket gør den til Alpernes ældste satellitby. Med sin beliggenhed i 2035 meters højde er Sestriere tilmed blandt Alpernes højest beliggende skibyer.

Mange italienere holder skiferie i Sestriere, og de spiser med stand. Blandt mange gode restauranter kan La Vineria Del Colle i kælderen på Grand Hotel samt Restaurant Pinky anbefales.

De unge og festglade må ikke snyde sig selv for et besøg på Tabata, der er et af de største og hotteste diskoteker i Alperne.

 

Cesana

Rent geografisk er Cesana den optimale by at bo i, eftersom den ligger lige i centrum af det enorme skiterræn. Ergo varer det ikke så lang tid at komme ud i de øvrige delområder.

Cesana er en hyggelig gammel by med en flot og dominerende kirke. Til gengæld kan man ikke køre på ski ned til byen, ligesom man skal lidt uden for byen for at nå lifterne mod henholdsvis Sansicario og Claviere.

Cesana rummer ikke så mange turistsenge, og få turoperatører arrangerer rejser dertil. Men hvis man er på kør-selv-skiferie i egen bil, er Cesana et godt, billigt og praktisk sted at bo.

 

Claviere

Claviere er porten til Frankrig, og på flere af de pister, der løber mellem Claviere og Montgenevre, står der et skilt og proklamerer, at man nu krydser grænsen.

Claviere er en stille lille by i 1760 meters højde. Natte- og afterskilivet er yderst roligt, og Claviere henvender sig primært til børnefamilier, der ønsker fred og smukke omgivelser.

 

Montgenevre

Montgenevre er Mælkevejens franske islæt. Her finder man mange brede røde pister med en god hældning, som er perfekte at øve på for de bedre skiløbere. Som regel er der tilmed god plads på pisterne, da Montgenevre som et af de to yderområder ikke har helt så mange gæster. Til gengæld er der langt fra Montgenevre til Sestriere og Sauze d’Oulx.

Montgenevre er en langstrakt og relativ idyllisk by. Den henvender sig primært til dem, der gerne vil bo i Frankrig og samtidig nyde godt af Mælkevejens mange pister.

 

Fakta

Den italienske del af La Via Lattea ligger i regionen Piemonte i Italiens nordvestlige hjørne, tæt på grænsen til Frankrig. Den nærmeste større lufthavn ligger i Torino – cirka halvanden times kørsel væk.

Læs mere om Mælkevejen på www.vialattea.it.