De flade sydfynske marker har billedligt talt udviklet sig til en alpin startboks, som ikke findes tilsvarende ret mange steder i Nordeuropa. Det er ganske enkelt på Skolerne i Oure, det sner, hvis man vil noget med sin skisport – uanset niveau. Men da de snedækkede alper ikke kommer til Sydfyn af sig selv, bliver ski-eleverne indkvarteret på den nyeste ‘fløj’ på Skolerne i Oure, nemlig på ski-hotellet i Bad Gastein i Østrig. Udover de bedste faciliteter bliver eleverne introduceret til et internationalt netværk af professionelle skiløbere og skilærere.

 

“Egentlig er hotellet i Bad Gastein bare en forlængelse af Skolerne i Oure,” forklarer Klavs Klavsen, koordinator for skilinjen på Oure Efterskole på Skolerne i Oure:

“Det er et trygt sted, hvor vores elever kan komme ned i vante omgivelser, og hvor vi på den måde flytter skolen til Østrig. Med det som base, giver vi vores elever de bedste muligheder for at møde det internationale skimiljø.”

Han forklarer, at området omkring Bad Gastein er et kæmpe terræn, fordelt over flere dale. Det giver alsidige muligheder for at træne sine skifærdigheder:

“Man kan både træne meget teknisk, hvor man arbejder i dybden med nogle enkelte elementer eller færdigheder og på den anden side giver det muligheden for, at man kan tage på ture ud i terrænet, hvor både teknik og udholdenhed bliver udfordret.”

 

Internationalt skimiljø

Med basen i Østrig har Skolerne i Oure en unik mulighed for at tiltrække de bedste skiinstruktører fra både ind- og udland:

“Det netværk bruger vi også som inspirationskilde – når man ligger og kører med en østrigsk skiinstruktør, kan de bare noget andet end vi kan, fordi de står på ski en meget større del af året. Og stedet er også en inspirationskilde, hvor man kan se, hvad kan man egentlig drive det her til, hvis man vil leve af eller med sin sport på et professionelt niveau,” siger Klavs Klavsen og tilføjer, at fordelen ved Bad Gastein også er dets beliggenhed:

Det ligger centralt i Europa, og det betyder, at her møder man skiinstruktører fra hele verden.”

 

Hotellet i Bad Gastein tilbyder fantastiske faciliteter til både den professionelle og til skientusiasten, der har lyst til at blive en bedre skiløber på hobbyplan. Samtidig tilbyder Skolerne i Oure en uddannelse som professionel skiinstruktør, hvis det er det, der er drømmen. Den uddannelse kan man tage både som kostgymnasieelev og som højskolelev.

Klavs Klavsen fremhæver, at skieleverne på Skolerne i Oure har mulighed for at være flere uger på ski i bjergene Østrig i løbet af et skoleår, mens den resterende tid på Sydfyn går med blandt andet skiteori, balance- og koordinationstræning på inliners og mountainbike samt masser af fysisk træning.

 

Når den alpine drøm bliver virkelighed

Emma Schmidt Pedersen er en af de unge, eventyrlystne skielever, der startede på Oure Højskole for at uddanne sig til Basic Ski Instructor (BSI). I Luxembourg, hvor hun er født og opvokset, havde hun ellers besluttet sig for, at der skulle stå fitness på det sydfynske højskoleskema, men i sidste øjeblik ændrede hun sin beslutning:

”Jeg blev fuldstændig bidt af at stå på ski,” siger Emma Schmidt Pedersen entusiastisk. Faktisk blev hun så bidt af skiløb og højskolelivet, at hun efterfølgende tog hul på yderligere et år på Oure Højskole for at uddanne sig til Professional Ski Instructor.

 

Tidligere forbandt hun ski med skiferie, mens træning var det, der foregik, når hun tog til håndbold eller gik i fitnesscentret. I dag ser hun anderledes på skisporten:

”Det er stadig ligesom at være på skiferie, men samtidig træner vi intensivt for at blive dygtige skiinstruktører,” siger Emma Schmidt Pedersen, der samtidig har oplevet, at uddannelsen til skiinstruktør har gjort hende mere udadvendt:

”Jeg har altid været genert og utrolig nervøs, når jeg har skulle tale foran andre mennesker, men når man hele tiden er omgivet af mennesker, som er enormt glade og sociale, så åbner man sig helt automatisk op. Jeg har udviklet mig helt sindssygt meget. Både som skiløber og som person.”

 

Alpin landsholdsløber: Skilinjen var det mest optimale for mig

Supertalentet Sidsel Rømer Molzen, som har været på det danske alpinlandshold, gik først et år på Oure Efterskole. Da hun hørte, at Oure Kostgymnasium havde fået en skilinje, returnerede hun til det sydfynske skimiljø.

”I sæsonen 2013-14 tilbragte jeg et år på Oure Efterskole, hvor jeg fik en ekstraordinær god kondition, som i den grad motiverede mig til min første sæson som seniorløber. Det var dog meget svært for mig at kombinere det høje trænings- og konkurrenceniveau med mit gymnasieforløb på Falkonergårdens Team Danmark Gymnasium. Da jeg så hørte, at Oure Kostgymnasium havde oprettet en skilinje, var jeg slet ikke i tvivl om, at det var det mest optimale for mig, fordi jeg både ville være i stand til at udvikle mig skimæssigt og samtidig holde niveauet rent skolemæssigt. Jeg kender ingen andre steder som Oure, hvor man virkelig formår at kombinere det sociale samvær med skole og sport og på magisk vis stadig give eleverne overskud i hverdagen.”

Forrige artikelMælkevejens mange stjerner
Næste artikelEt kig på disciplinen: Slopestyle.
Gæsteskribent
Skiavisen.dk anvender forskellige gæsteskribenter, der bidrager med nyheder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra skiverdenen. Denne artikel er skrevet af en gæsteskribent.