Retrospektivt var det at udfordre skæbnen; i 2019 at være i Østrig uge 3, at flyve til og fra Bergamo i Italien uge 7 og så være retur i Østrig uge 8. Men det var ikke Covid-19, der tilbage i starten af 2019, blev skæbnen – det var en klækket knæskal efter speedskiing i Schladming.

Inden skiferien gik op i sygehusbesøg og besværlig hjemtransport blev Schladming udforsket. Schladming-Dachstein, som er det officielle navn, er et bjergkompleks bestående af de fire bjerge: Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen og Reiteralm samt på den modsatte side af dalen af Dachstein-gletsjeren.

Fire nordvendt bjerge på rad og række lyder stort og samtidig tillokkende i forhold til gode senforhold også i ydersæsonen. I uge 8, hvor vi var afsted, var forholdene ok. Det var meget varmt med op til 12 plusgrader dog heldigvis med masser af sne. Men Schladming er udfordret, for byen ligger blot 745 meter over havet, og det er noget af det laveste af de sydlige skidestinationer. Samtidig har liftkapaciteten tidligere være underdimensioneret. Eller måske har der bare været for mange gæster og hoteller 😉

Det er nu ikke fordi området er karrigt med investeringer og nytænkning for at sikre sne og undgå kø. Er en lift fx gammel og udtjent, når den er syv år? Normalt ikke. I Schladming har de set anderledes på det. Væk er en lift fra 2012 og i 2019 erstattet af helt ny lift, der går direkte fra byen. Planet Planai er navnet, og den har øget liftkapaciteten med 50 % og løfter på 10 minutter mere end 1.000 højdemeter. Denne investering var dog mere af nødvendighed end af lyst. Der var simpelthen uacceptabel ventetid og køkaos i højsæsonen.

Såkaldt Snow Farming er Schladming ligeledes innovativ med. Snow Farming er oplagring af kunstsne og natursne til næste sæson.

Schladming-by

Byen Schladming er 700 år gammel og ligger ved Planai-bjerget. Også i den alpine skisportshistorie har Schladming længe været på landkortet. Faktisk på verdenskortet! Første gang verdensmesterskaberne blev afholdt her var i 1973, og siden er andre mesterskaber (VM i både 1982 og 2013) samt adskillige World Cup-løb afholdt i Schladming. Måske er det en kombination af en gammel mine- og bjergby og det internationale sus, der følger med det alpine skicirkus, som tilsammen giver byen atmosfære og sikrer skiområdet stadig forbedret effektivitet på pisterne.

I dag er Schladming livlig og af en skiby en ret stor by med et godt udvalg af butikker, barer, restauranter og hoteller. Hovedgaden, som løber i dalen, er flere km lang. Hvis man ikke bor i en af de små enklaver på bjerget, men vælger at bo i byen, så er det vigtigt at vælge hotel i kort og overkommelig gåafstand fra Planai Planet-liften.

Skiløb, pister og terræn

Skiløbet mangler variation. Hvert af de fire bjerge har cirka samme ”opskrift” af pister – både sværhedsgrad, længde og udformning. Fordelen er selvfølgelig, at du kan tage på dagstur uden risiko for overraskelser i form af, at du måske pludseligt står på toppen af en for udfordrende piste, som er den eneste vej hjemad. Det er same-same på alle fire bjerge, og der er ikke de allerstørste udfordringer. Når sneforholdene er gode, er der enkelte lange pister på op til 5 km og med 1.100 højdemeter.

Begynderpisterne starter ikke fra byen. Du skal lidt op i terrænet, og de ligger bl.a. ved Rohrmos og kan til dels nås med skibus. Herfra er der også adgang til længere ganske fornøjelige blå pister, der fint kan klassificeres som begyndervenlige.

På Reiteralm, som er det ”sidste” af de fire bjerge, er der også glimerede begynderpister. De nås med kabinelift. I det hele taget er der drysset lidt begynderpister ud her og der. Som indledningsvist skrevet er de fire bjerge egentlig temmelig ens bestykket med pister og altså også de begyndervenlige af slagsen.

Du kan faktisk komme hele terrænet rundt på blå og røde pister. Det kræver dog lidt opmærksomhed. Skiltningen kunne være meget bedre.

Fra top til bud af Hauser Kaibling (det ”første”bjerg) løber en lækker rød piste. Den er lidt et must, hvis du er i den ende af terrænet. Ellers er det mest Planai-bjerget, der har noget at byde på, når du søger det mere udfordrende skiløb. Glem ikke at løbe Schladmings stolthed; World Cup styrtløbspisten med 1.050 meter fald i et hug. Hele pisten er indlysende markeret sort, men den nederste tredjedel er bestemt til at bide skeer med.

I det hele taget fylder sorte pister ikke så meget i Schladming-Dachstein. De første 100 meter af pisten ”Black Rose”, som starter på toppen af Riteralm, føles nærmest lodret og er nok det stejleste, du kan finde on og off piste i hele området. Resten af de sort-markede pister er bare almindelig sorte.

Apropos off piste. Der er på alle fire bjerge åbne og oplagte off piste områder lige ved de præparerede pister. Mellem Hauser Kaibling og Planai er der et populært og større off piste område. Fra Hauser Kaibling kan du også løbe off piste østover mod Gumpental.

Veje i terrænet…

Som noget lettere usædvanligt er der mange asfaltveje op i terrænet til mellemstationerne, hvor der også er parkeringspladser. Noget vi skulle komme til at få ”glæde” af. Den korte historie er, at en ulykke på en mindre men hurtig og iset speedskiing-piste resulterede i en flækket knæskal samt andre frakturer som følge af et styrt med 84,6 km/t. Det er ikke spændende eller rart at være impliceret i endsige at overvære sådan en ulykke. Det betød transport i bananen ned til en af disse parkeringspladser oppe i terrænet. Her ventede en ambulance, som kørte den uheldige skiløber det sidste lange stykke til det lokale og i øvrigt ganske store hospital. Men ulykken er en anden historie, som heldigvis er endt delvist godt. Skiløberen er kommet sig helt, men dog alligevel ikke nok og hun kommer næppe mere på ski.

Schladming-Dachstein facts

Højde 745 meter

Niveau 745-2.015 meter

Pister 230 km og 84 lifte

Schladming er et af fem områder af Ski Amade, som i alt har 760 km pister og 270 lifte

Sæsonen løber fra midten af november til midten af april (eller til og med påske hvis den falder sent)

Østrig selv og Tyskland bidrager hver med 30 % af turisterne, Tjekkiet og Ungarn er tredje og fjerde største turistgrupper, mens Danmark kommer ind på femte pladsen i forhold til antallet af hotelnætter.

Kilde: schladming-dachstein.at & planai.at

Nyheder i Schladming sæsonen 2021/22

En 2-personers stolelifte erstattes af en 8-personers stolelift

En træklift udskiftes af 6-personers stolelift

Endnu større satsning på Snow farming, som både er kunstsne, der er forud produceret, og natursne mest til langrend og lidt til alpint.

Forrige artikelØstrig: Flyv på skiferie i januar og vend hjem energi-tanket – og med lidt ømme ben
Næste artikelNyt syn på bindinger
Per Henrik Brask
Per Henrik Brask, ski- og cykelekspert. Alle skisteder har noget at byde ind med, og gennem egne erfaringer beskriver Per Henrik, hvilke gæster som får størst glæde af skiområdet. Der er en form for brugsanvisning til destinationen. Per Henrik er forfatter til foreløbig otte bøger om cykling og skiløb samt et utal af artikler.