Kan man midt i marts løbe på ski i spanske Sierra Nevada? Med Afrika som nabo og kun to timers kørsel fra Malaga?

Svaret er ja. Og i supplement skal det præciseres, at det er et fint område, du finder 170 km fra lufthavnen. Som altid med ski skal der tages forbehold for grønne vintre og i løbet af en sæson for almindeligt dårligt skivejr. Men normalt er der overordentlig fine forhold selv i april, og FIS har da heller ingen problemer med i området at arrangere konkurrencer langt ind i sæsonen. Selv besøgte jeg området i fire dage i marts og oplevede en dag, hvor det blæste og sneede så kraftigt, at alle lifter og hele området var lukket. Det kan ske alle steder. Og for os alle.

Når verdenseliten gæster Sierra Nevada

Alberto Tomba var topidrætsmand og samtidig levemand. Kvikke bemærkninger, bonvivant tilgang til livet og naturligvis eminent skiløb, var hans varemærker. I mangel på egne topskiløbere tog spanierne Alberto Tomba til sig som deres egen landmand. De elskede ham.

Indtil 1996 manglede Alberto Tomba dog noget helt andet end spaniernes kærlighed. VM-guld. Det skulle han have i 1996, hvor verdensmesterskaberne blev afholdt i Sierra Nevada. Men til at starte med drillede vejret. Og så var det, at det var lige ved at gå galt mellem italieneren og alle de spanske fans. Bramfrit spurgte han retorisk på et pressemøde “hvem i al verden, der havde fundet på at afholde verdensmesterskaberne i alpint skiløb i Afrika!?”

Sne og dårligt vejr efterfølges ofte af godt vejr og fantastiske forhold. Det skete for Tomba i 1996, hvor han vandt to guldmedaljer – glemt var straks hans drilske spørgsmål. Og det skete for mig. Høj blå himmel, super nysne og perfekt temperatur lidt under frysepunktet ventede efter den dag, som måtte tilbringes i byen og på hotellet.

Det er lige det, Sierra Nevada kan. Masser af dage med sol – op til 250 om året praler de selv med – og så skiløb i et område, der i størrelse og sværhedsgrad for de fleste passer til en lille uges skiløb ad gangen. Det er således overvejende lette og middelsvære pister, du finder. Tag nu ikke fejl af, at her bestemt er fint skiløb, og med 1.200 højdemeter som længste direkte fald er her også mulighed for et par lange nedfarter.

Område, terræn og by

I terrænet er Borreguiles det naturlige samlingssted. To kabinelifte fører direkte fra byen til Borreguiles-plateauet. Restauranter og flere børne- og begynder-pister er lokaliseret her, og det er et knudepunkt. Ydermere er det herfra, du kommer videre ud i terrænet.

Omkring plateauet Loma De Dílar løber et par lange blå pister. Det også fra Loma De Dílar, at du får adgang til de sorte pister, som i 1996 gjorde Tomba til dobbelt verdensmesterskaber og til Laguna De Las Yeguas, der lokker med lækre røde pister og som fører op til Veleta, der er højeste punkt.

Sierra Nevada er hverken værre eller bedre end skibyer er flest. Så lover jeg vist ikke for meget. Som sådan er byen gennemsnitlig, og Sierra Nevada bærer præg af, at der er langt til en konkurrerende by og alternativt skiområde.

Her er mange private lejligheder at leje og hoteller af varierende standard. Hvis, der lige ses bort fra et par mastodonter af hoteller, som ikke gør andet godt end at give masser af mennesker mulighed for et sted at overnatte, så de kan komme på ski, så er her en overvejende vægt af gode, ordinære mindre familiehoteller. Det vi i Danmark kalder hyggelige hoteller.

Rush hour – et fit til at undgå liftkø

De første par timer, efter liftene er åbnet, er du dejligt alene. Vi fandt urørt powder på og ved siden af pisterne til omkring kl. 11. Men så sker der noget. Hold da helt ferie. Der kommer pludseligt kø ved liftene og pisterne bliver overfyldte. Særligt i weekenden. Det er blot to-tre timer, for så skal spanierne have frokost, og når den er nydt – gerne med lidt vin og naturligvis med en cortado som afslutning – løber de direkte ned. Og er du atter alene. Planlæg tidligt frokost og du kan med lidt held næsten undgå liftkø og crowded pister.

Sierra Nevada Ski & Mountains Resort 

Sierra Nevada er Europas sydligste skiområde og det højst beliggende i Spanien. Sæsonen løber fra slutning af november og i gode sneår til første uge af maj.

Nærmeste by: Granada, 32 km

Område grundlagt: 1964

By/basisniveau: 2.100 m

Højeste nedfart fra: 3.300 m

Højeste top: Veleta 3.398 m

Pister, total længde: 110 km

Pister i alt: 131 (grønne; 19 – blå; 45  – røde; 53 – sorte; 7  og 1 fun-/snowpark med 7 pister)

Kunstsne: 350 snekanoner på 44 pister svarende til 35 km

Lifte: 21 heraf 2 kabinelifte og 14 seks-stole

Liftkapacitet: 45.207 pr. time

www.sierranevada.es

Unik turistattraktion lige på vejen

I klart vejr ses Rif-bjergene i Marokko. Ligesom Granada nede i dalen tydeligt ses. Granada er et besøg værd. Ikke mindst hvis du har tid til at besøge borgen og paladset Alhambra. Fra Alhambra, som ligger på Sabikah-plateauet, kigger du direkte op mod og på Sierra Nevada.

Borgen er bygget af maurerne mellem 1248 og 1354 og er på UNESCOs verdensarvliste. Alhambra er ikke uden grund Spaniens største turistattraktion målt på antal årligt besøgende.

Det tager en times tid i bil at komme mellem Sierra Nevada og Granada / Alhambra.

Forrige artikelSLUT MED KOLDE TÆER
Næste artikelSkiavisen – Januar 2020
Avatar photo
Per Henrik Brask, ski- og cykelekspert. Alle skisteder har noget at byde ind med, og gennem egne erfaringer beskriver Per Henrik, hvilke gæster som får størst glæde af skiområdet. Der er en form for brugsanvisning til destinationen. Per Henrik er forfatter til foreløbig otte bøger om cykling og skiløb samt et utal af artikler.