Snow Farming – naturligt alternativ til snekanoner og en positiv anvendelse af forskydninger i sæsonernes snefald

Snow Farming er et begreb for at indsamle ”overskudssne” og opbevare det hen over sommer helt frem til den nye skisæson. Sneen deponeres og gemmes slet og ret til senere.Når sæsonen starter i november ich, kan det meget vel være, at sneen er fra sidste sæson. Hvordan skal det forstås? Det er såmænd sne, der målrettet er gemt og opbevaret.

Gammel og ubrugt sne er det nye sort

Snow Farming er på diverse destinationer taget til de seneste år. En kombination af på den ene side stigende temperaturer og på den anden side snemænger i store variationer (fra intet til massivt snefald) gør det både oplagt og nødvendigt at opsamle sne for at gemme den højt og i skyggen. Det sker under træflis eller hvide solreflekterende og tildels kuldeisolerende presenninger. For så at bruge den gamle sne som sål eller almindeligt supplement, når ny sæson skal igangsættes. Det er både lavteknologisk og økologisk.

Snow Farming kan således være nøglen ikke til slet og ret at opretholde en sæson, der er tilstrækkelig lang til, at det kan betale sig at holdes åbent. Snow Farming overvåges off season af droner, så eventuelle huller i dækkenet af flis atter kan tildækkes som beskyttende og isolerende lag.

Det forsøges også at ”snow farme” på pisterne for at få med koldere jordtemperaturer og naturligvis mindre brug af snekanoner. Ligesom der videreudvikles i form af snehegn, der opsættes strategisk, således at fygning – uden brug af ressourcer – selv sørger for snedrivedannelser.

Hvor har man Snow Farming? Og virker det?

I Courchevel, Frankrig var der ved slutningen af ​​vinteren 2017, som var deres første sæson med Snow Farming, omkring 20.000 m3 sne, som blev samlet sammen og tildækket. Blot 25-30 % var smeltet om efteråret.

Andre destinationer har endnu mere erfaring. Siden 2008 har schweiziske Davos begravet sne i skyggefulde bjergskråninger og tildækket det med træflis, som har kølende og beskyttende egenskaber.

I Kitzbühel, Østrig har man mange gange været udfordret i forbindelse med Hahnenkamm-Rennen. Dels ligger løbet i januar, dels er Kitzbühel ikke superhøjt beliggende. Derfor har man taget Snow Farming i brug, og det har været så vellykket, at det har strakt skisæsonen fra midten af ​​oktober til maj. Det koster Kitzbühel omkring 2 millioner danske kroner pr. sæson, men Josef Burger, administrerende direktør for Kitzbühels lift- og sneproduktion har tidligere udtalt:  “Snow Farming er vores livsforsikring,”.

Kitzbühel livsforsikring. For os, som elsker hvid vinter, er det også vores forsikring for at komme på ski.

Hahnenkamm-Rennen; Die Streif

Hvert år siden 1931 har verdens bedste skiløber konkurreret i Kitzbühel i det spektakulære Hahnenkamm-styrtløb (Die Streif) samt Super G og specialslalom. Januar 2022 finder konkurrencerne sted for 82. gang.

Styrtløbet starter i 1.665 meter over havet, har et fald på 860 meter og en samlet distance på 3.312 meter. Der er hop op helt op til 80 meter, fald på op mod 85 % og hastigheder der kan nå 140 km/t. Die Streif er en kongeetape på World Cuppen.

Forrige artikelSkiudstyr: Sæson for lune baselayers
Næste artikelØstrig letter indrejsen for danske skiturister
Avatar photo
Per Henrik Brask, ski- og cykelekspert. Alle skisteder har noget at byde ind med, og gennem egne erfaringer beskriver Per Henrik, hvilke gæster som får størst glæde af skiområdet. Der er en form for brugsanvisning til destinationen. Per Henrik er forfatter til foreløbig otte bøger om cykling og skiløb samt et utal af artikler.