Voss – navnet virker nok bekendt for de fleste, men det er sikkert de færreste, som ved hvad der gemmer sig bag. Og det er synd, for Voss er et fantastisk skisportssted som adskiller sig helt fra andre, ved at have ski in/ski out i centrum af den relativt store og hyggelige by.

Til denne sæson står den nye gondollift nemlig klar og kan fragte skiløbere op fra byen i 56 meters højde direkte op i 820 på højfjeldet.

At området samtidigt er stort og har mange lange og stejle pister gør det ikke mindre interessant.

 

International stemning i hjertet af Vestlandet

Når man som jyde rejser til Voss, er det en kæmpe fordel at sejle til Bergen. Voss ligger nemlig kun 99 km. fra Norges næststørste by og man skal ikke på noget tidspunkt op over noget, hvilket gør turen let at køre. Samtidig giver det en på opleveren, som man siger, at sejle op langs den norske vestkyst, med udsigt til snedækkede fjelde og små charmerende bygder i skærgården. Man sejler i øvrigt indenskærs, så man ikke skal være nervøs for de store bølger fra Atlanterhavet.

Man kan altså vælge at bo i Voss centrum og tage liften til toppen hver morgen eller man kan køre om på bagsiden af fjeldet og bo på Voss Resort tæt på lift og pister.

Begge dele har sine fordele og charme. Bor man i byen vil man opleve en hyggelig international stemning, med cafeliv og gode restauranter. Der er mulighed for at gå i svømmehallen efter skiløb og man kan bo på byhotel.

Bor man oppe i resortet, har man den klassiske norske hyttestemning og man kan kælke og lege i sneen om eftermiddagen og aftenen. Man kan vælge at tage ned til byen en enkelt aften eller hygge i hytten hver aften, med brætspil, varm kakao og slik medbragt fra færgen.

Den internationale stemning i Voss skyldes dels den unikke beliggenhed midt i det klassiske Fjordland. Herfra kan sommerturisterne nå mange af de populære udflugtsmål. Dertil kommer at Voss er centrum for meget udeliv og også ekstremsporter. Ikke mange steder i Verden er der f.eks. så unikke muligheder for ”river kayaking” som i Voss og det har fået folk fra hele Verden til at flytte til den lille norske perle.

 

Skisport i høj klasse

Skiområdet har alt og lidt til. Med beliggenheden på Vestlandet kommer der voldsomt meget sne hver vinter og sæsonen er derfor lang. Begynderområdet ligger på toppen og man kommer dermed helt op i terrænet den første dag man er på ski. Bor man i byen tager man liften ned igen om eftermiddagen. Bor man derimod i resortet tager man den grønne piste helt i bund og slutter altså dagen af med en tur på 4-5km og 500 højdemeter. Det lægger da lidt pres på, for at lære det😊

Oppe omkring toppen ligger der faktisk også et par grønne pister, som fører en rundt på højfjeldet og man får allerede fra start den frihedsfornemmelse, som alle skiløbere nyder med højt til loftet. Faktisk kan man komme rundt i hele området på grønne pister, bortset fra Horgaletten. Men heroppe er det blå pister der hersker, så der går ikke længe før man også kan komme derop.

Det er også fra Horgaletten en af de sorte pister har sin start. Den går over et stejlt hang og fortsætter i stejlt terræn, inden den støder til en blå piste, næsten nede ved Bavallsekspressen 700 højdemeter længere nede. Det er også til venstre for den piste, længst oppe, at der er de bedste offpistemuligheder. Hanget heroppe regnes for en af Norges absolut bedste offpisteture, når der er nysne… og det er der tit. Pas på! Der er potentiel lavinefare på hanget, så hav styr på sikkerheden og/eller lej en offpisteguide.

Helt så vildt behøver det ikke at gå for sig. Hverken når det gælder piste eller offpiste, for mere almindelige dødlige. I området under Bavallsekspressen ligger der både blå, røde og sorte pister som giver masser af udfordringer og fedt skiløb, på et par gode carvingski. Vil man snuse lidt til offpiste kan man også køre mellem træerne i denne del af området og tage del i den lækre puddersne, som Vestlandet er kendt for.

For unge og dem der er unge af sind, er der også en fin snowpark og en pukkelpiste.

 

Anderledes oplevelser

Vandløbene som trækker kajakroere til fra hele Verden, har også en anden indvirkning på området omkring Voss. Indimellem kommer vandet til en kant, hvor det uden at tøve, kaster sig ud i intetheden og falder med dalen. Omkring byen er der som overalt på Vestlandet en række fascinerende vandfald og det er svært at holde øjnene fra dem, når man færdes i tragten. Vi brugte en eftermiddag på at køre ud og se Tvinde fossen ikke langt fra Voss Resort. Det er et 110 meter højt fald og der er en kæmpe gennemstrømning, især om foråret. Det var en stor oplevelse både for voksne og børn.

Voss er også kendt for en anden sjov aktivitet, nemlig Voss Vind. Det er en lufttunnel, hvor man kan øve frit fald. Da vi besøgte Voss sidste år i marts, lagde vi vejen forbi, uden at ane hvad vi gik ind til.

Men det var vildt sjovt… og hårdt. Men efter lidt træning, fik man en god fornemmelse af at svæve i luften, dreje lidt rundt og flyve lidt opad og nedad. En perfekt afslutning på dagen, for alle skiløbere, som tror de kan flyve og lige skal have det bekræftet.

 

 

 

 

 

 

Forrige artikelEn sæson som ski- eller snowboardlærer på dit CV.
Næste artikelSkiglade danskere vil helst til Østrig