Nyhedsværterne kunne næsten ikke få armene ned, da der efter nytår væltede sne ned over, især de østrigske Alper. Skoleelever strandet, lavinefare og metervis af sne er noget som kan få danske journalister til at gå fuldstændigt i selvsving… næsten lige så meget, som når snedybden i Storkøbenhavn, når de magiske 5 cm.

Og jo… Der kom rigtigt meget sne og mens de danske journalister med fråde om munden, kastede over lokale de kunne udspørge om ”katastrofen”, var de samme lokale enormt fattede og virkede ikke så påvirkede, af situationen. Måske fordi Østrig er et land, som ofte får meget sne og samtidig har sin væsentligste indtægt fra skiturisme. Skulle ikke undre at de østrigske talsmænd, samtidig med de roligt forklarede om situationen, inderst inde, glædede sig over hvor heldigt det er, med sådan en start på vinteren på en sæson, hvor den store påskeuge først falder i uge 16?

Der har været uheld.

Der er tabt menneskeliv, som følge af de store snefald. I Steirmark braste et hus sammen under vægten fra sneen og 4 omkom. Flere er omkommet i laviner og det er selvfølgelig tragisk. Men fælles for de omkomne, var at de begav sig ud i lavinefarligt terræn, på trods af at alle advarselslamper var tændt. Alle med en smule sund fornuft holdt sig til pisterne og her har snemasserne ikke krævet nogle dødsofre.

Det nærmeste vi kommer på en rigtig katastrofe, var i virkeligheden da Hobro Skiklubs hotel, i Ramsau, blev ramt af en voldsom lavine. På uforklarlig vis, kom ingen galt afsted, men det kunne have været rigtigt slemt, hvis nogle havde opholdt sig i underetagen, som blev helt ødelagt.

Sne er en skiløbers bedste ven.

Hvis man er skiløber, er det svært ikke at glæde sig over den megen sne. Det er nu engang en forudsætning for skiløb og det er ustyrligt flot når bjergene er pakket ind i et tykt lag. Man skal selvfølgelig tage de nødvendige forholdsregler og lytte til, hvad de lokale siger. Når de fortæller at lavinefaren er på 5 er det rigtigt. Så er det helt og aldeles tåbeligt at bevæge sig uden for pisten. Det svarer til at tage på Vesterhavet på luftmadras i fralandsstorm… Det kan kun ende galt. Man kan i øvrigt være 100% sikker på, at hvis nogle er så dumme, at de overhører advarslerne, er de ikke lokale!

Som offpisteskiløber kan man ikke undgå at glæde sig over det snelag, som er kommet. At temperaturen efterfølgende har været ekstremt lavt i Alperegionen gør det ikke dårligere. Nogle dage efter snefaldet er sneen blevet mere stabil, så den ikke skrider så let. Det betyder at man, med forsigtighed, det nødvendige udstyr og masser af viden om sikkerhed udenfor pisten, har kunnet bevæge sig uden for pisten igen. De lave temperaturer har betydet at sneen har holdt sig kold og let. Forholdene har med andre ord været nær perfekte i Østrig og Schweiz.

En unik sæson.

Faktisk startede sæsonen allerede godt ud inden jul. I uge 50 kom der nærmest en meter sne i det meste af Schweiz og Østrig. Vi var allerede på plads i Alperne den uge og kunne fornemme, den glæde der var blandt de lokale, som stod klar til at tage mod den nye sæsons skigæster. Da juleugen kom, havde mange også fyret en stor del af budgettet til kunstsne af i snekanonerne og de fleste skisportssteder kunne melde om alt åbent i julen. Henover julen var der sol og de mange julegæster havde lækkert skiløb. Lige før nytår begyndte de store storme at presse på og en efter en afleverede de en kæmpe dosis sne til de nordlige Alper. Mange steder kom der mere end 3 meter sne og det satte som tidligere nævnt, naturligvis rydning af veje, jernbaner og lavinesikring under pres. Men altså ikke mere end de lokale kan klare.

For offpisteløbere betyder den tykke base også, at steder man kun sjældent kan løbe, pludselig er blevet tilgængelige, uden man behøver at være bekymret over sten og jord, som ødelægger skiene.

Her i slutningen af januar, er det værste snevejr overstået og det ser ikke umiddelbart ud til, at noget voldsomt er på vej. Det ser også ud til at det kolde vejr fortsætter og der kan komme 20 cm nysne i ny og næ. Ret normalt og som vi skiløbere godt kan li.

Har man ikke bestilt skiferie eller gerne vil have en ekstra tur, senere på sæsonen, kan man roligt bestille. Der er nemlig kommet så meget sne, at ikke kan nå at smelte før april uanset hvor varmt det bliver.

 

Forrige artikelINTERSKI – SKILÆRERNES VERDENSMESTERSKAB
Næste artikelUnge talenter tager medaljer ved DM i langrend