Hvilke ski skal du vælge?

af Rasmus Lundby (har arbejdet som skilærer i 25 år og stået på ski overalt i verden)

Det er kaotisk og uoverskueligt at få et indblik i alle de forskellige skimodeller, der hver vinter bliver sendt på markedet. Der er flere forskellige typer og variationer end nogensinde før.

Det positive er dog, at dagens skivalg (næsten) aldrig kan gå helt galt. Hermed ment at jeg kan få en god skidag, hvis jeg kører på mine elevers ski – og eleverne kan ligeledes godt køre på mine ski. Det kunne de ikke for ti år siden. Dengang kunne man virkelig ende med den forkerte ski. Nu er alle ski rimelig gode.

MEN på den anden side, kan du alligevel ende med den forkerte ski. Dette fordi at du i langt højere grad nu kan finde en skimodel, der præcis passer til dig. Du kan simpelthen finde en ski, som kan gøre dig til en bedre skiløber. En ski som giver dig bedre kontrol og som du ikke bliver udmattet af at køre på.

Din skiferie bliver markant bedre, hvis du har de rigtige ski.
Derfor har du faktisk mere end nogensinde før brug for vejledning i skivalg.

VÆR EN BESVÆRLIG KUNDE
Du skal stille krav til ekspedienten, som du skal forvente har et stort kendskab til de forskellige modellers fordele og ulemper. Du skal være besværlig, men du skal også selv afsætte tid til valget af ski.

Jeg opfordrer altid mine venner til at købe udstyret i danske skibutikker. De kan ofte matche prisniveauet på destinationerne og i netbutikkerne. Men den primære grund er, at de lokale danske butikker har et meget stort incitament til at give dig grundig og korrekt vejledning. De vil nemlig gerne have dig som en tilfreds, loyal kunde, som de kan sælge mere graj til året efter … og som slæber alle dine venner med ind i butikken.
Ydermere kræver det en grundig dialog med ekspedienten, for at I sammen kan blotlægge præcis hvilken ski, der vil være den bedste for dig. Det skal ikke blot være den ski, som tilfældigvis har størst avance for butikken eller som de har et stort lager af.

Nogle af de danske skibutikker indgår også i en butikskæde, hvor de let kan skaffe flere længder og modeller. Fx har kæden Surf & Ski butikker over hele landet – og har alle deres butikker bemandet med kompetente skientusiaster, der er i stand til at give dig grundig og individuel vejledning.

DROP DE GAMLE SKI
Således er dette også en opfordring til, at du udskifter dine ski engang imellem.
Jeg vil antage at majoriteten af de 500.000 danske skiløbere, der hvert år tager på skiferie, ville have stor glæde af at udskifte deres ski. Hvert år kører jeg med masser af skiløbere, der begejstret fortæller om den nye fantastiske ski, som de lige har fået. De beretter om, hvordan de pludselig kan stå fast på isede pister, hvordan det bliver lettere for dem at overkomme puklede pister og hvordan de føler at den nye ski giver dem en masse forærende.

Gør din skiferie bedre. Kig forbi en skibutik. Tag en snak med ekspedienten. Fortæl om dine præferencer og erfaring. Hvorfor bruge tusindvis af kroner på en skiferie, hvis dit udstyr ikke er det rigtige til dig?
Drop de gamle ski.

SKIKATEGORIER
Der er mange kategorier, men de fire mest solgte kategorier er flg.: piste, allround, all mountain samt offpiste. Kategorierne er defineret ud fra hvor du kører på bjerget.
Når du vælger skikategori, kan du starte med at se på hvor du oftest kører: fx udelukkende præparerede pister eller også mere opkørt terræn. Dernæst skal du vurdere dit niveau, dit temperament og din fysiske formåen.

  • Pisteskiene vælger du, hvis du primært kører på de præparerede pister
  • Allround skiene vælger du, hvis du også kan lide at køre, når underlaget bliver opkørt og pukler
  • All mountain skiene vælger du, hvis du kører overalt på bjerget – og bruger en stor del af tiden udenfor afmærkningerne.
  • Offpiste skiene vælges, hvis du udelukkende kører offpiste og dyb sne.

 

Skien har nogle dimensioner, som du skal være bevidst om.

BREDDE   
Desto bredere skien er under foden, desto mere kan skien bruges overalt på bjerget. Modsat er deciderede pisteski tynde på midten, hvilket gør at de lettere drejer.

LÆNGDE
Easy, easy. Næsten alle skiløbere skal vælge en ski, der går mellem hagen og panden. Du vælger kun en ski, der er højere end dig selv, hvis du altid vil køre stærkt. Du vælger kun en ski, der går dig til under hagen, hvis du er en meget forsigtig skiløber. En kort ski er lettere at dreje, men er mindre stabil.

 

TALJERING
På hver ski er der angivet en svingradius (fx 17 meter). Jo mindre svingradius, desto mere er skien beregnet til pisteskiløb.

 

ET GODT KØB?
Alle skimærker laver gode ski. Det giver derfor sjældent mening, at fremhæve enkelte modeller frem for andre. Følgende modeller er dog eksempler på gode ski:

 

Piste dameski Atomic Cloud 12 (4499 kr. med binding)
Det er fedt at der laves dameski, der ikke blot er nogle forvoksede børneski, men ’rigtige ski’. Denne ski kræver en rutineret skiløber, der til gengæld får en ski man kan stole på; den står fast på al underlag. Atomic har brugt erfaringerne fra deres Redster-konkurrenceski, så du får godt kantgreb og en ski der let kommer fra sving til sving.

 

Pisteski Salomon S/RACE Pro (7000 kr. uden binding)

Jeg er dybt partisk med denne ski, da det er den ski jeg selv kører på – men jeg syntes selvfølgelig at den er forrygende. Skien kommer i flere længder: 165 cm er for den der elsker carving og kortsving, mens 175 cm er til pistefræseren, der har brug for at skien aldrig flaprer.

Pro’en har to lillebrødre-versioner (S/Race Shot og S/Race Rush), der er mere letkørte, men bibeholder det gode kantgreb og stabiliteten.

 

Allround ski Blizzard Firebird Competition 76 (6000 kr. inkl. binding)

Denne ski er designet til at være en anelse mere tilgivende end konkurrence-skiene. Dog får du stadig en god rebound, hvor du hurtigt kommer fra kant til kant.

Skiens bredde og store skovl, gør den meget alsidig – således du får en god oplevelse med skien, uanset om du vil køre uden for afmærkningerne eller vil carve højhastighedsspor på præparerede pister.

 

All mountain ski Head KORE 93 (5299 kr. med binding)

Den smalleste af Head’s KORE serie er den komplette all-mountainski, der har vundet en masse skitests. Kore-skiens konstruktion består primært af en trækerne, der sikrer stabilitet. Derudover har skienderne fået tilføjet karbon, der gør den let. Faktisk er det nok den letteste ski ifm. længde og bredde, hvilket gør den yderst velegnet til at have med overalt (specielt som randonné-ski).

 

Offpiste Fischer Ranger 108 Ti (4850 kr. uden binding)

Hvis du skal boltre dig i dybsneen, er denne ski din ven. Selvom den vejer utroligt lidt, får du en ski, der holder til højhastighedskørsel i offpisten; endda selvom det ikke er nysne. Dermed er det en fed offpisteski til europæiske forhold, der – modsat Japan og USA – ofte har en offpiste, der sjældent er proppet med dyb powder. Dermed adskiller Ranger’en sig positivt fra andre offpisteski.

 

Forrige artikelMarino og Toutant i episk sejr ved sæson-åbningen i slopestyle i Laax
Næste artikelBil eller fly – hvilken transportform passer til din næste skiferie?
Skiavisen.dk anvender forskellige gæsteskribenter, der bidrager med nyheder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra skiverdenen. Denne artikel er skrevet af en gæsteskribent.